Obavijesti

News

Komentari 117

Novi karijeristi o kojima će ovisiti budućnost Hrvatske

Novi karijeristi o kojima će ovisiti budućnost Hrvatske
1

Express otkriva stvarnu snagu političara koji su potresli koaliciju, ali i HDZ-ovce. Jedni su izbačeni, drugi su otišli, a bez njih teško će sami moći lijevi ili desni

VIDEO

Jedni su  izbačeni, drugi su otišli sami, a zajedničko im je da će bez njih teško sami moći lijevi ili desni. Oni su prebjezi koji sada stvaraju treću političku snagu u Hrvatskoj. Jednima analitičari predviđaju politički kraj, a drugima fine fotelje.

Od početka mandata ove Vlade počela su preslagivanja. Među prvima je otišla Mirela Holy i osnovala ORaH, koji će, ocjenjuje Žarko Puhovski, rasti.

- Ona živi od razočarenja. Razočarani SDP-om prelaze k njoj. Taj će broj rasti i postoje izgledi da do kraja godine preteknu SDP - smatra analitičar. - Nitko nema posebne šanse, osim ako se ne realizira konfederacija - Čačić, Bandić, Gabrić, Jakovčić i Vrkić. Ako se dogovore, mogli bi doći do dvoznamenkastog mandata. Njihova prednost, u odnosu prema ostalima je u tome što mogu koalirati s obje strane, i s desnicom, i s ljevicom, jer su svjetonazorski neutralni - primjećuje Puhovski. Fotelje je u toj konfederaciji zapravo željan jedino Radimir Čačić, koji će se, smatra analitičar, i s jednima i drugima dogovoriti.

- Drugi samo žele imati utjecaja na Vladu, ali ne i u njoj sjediti. Čačić će pristati na poziciju potpredsjednika vlade. Možda ne prvog, jer je oslabljen - kaže Puhovski.

Iako neki prognoziraju da će ta suradnja propasti prije nego i počne, jer je riječ o sudaru dvoje titana - Bandića i Čačića - zapravo je sve već spremna matematička računica. Razdijeliti izborne jedinice - Čačiću sjever i njegovi ljudi, a Bandiću četiri izborne jedinice koje obuhvaćaju rubne dijelove grada, gdje je Bandić i dosad bio jak. Isto tako, i u ostalim dijelovima Hrvatske planiraju surađivati s ljudima koji su ondje već jaki. Mirela Holy više je puta ponovila da sa Zoranom Milanovićem neće surađivati. SDP dolazi u obzir, ali ne s njim na čelu. Takva bi vjerojatno i bila nova vlada da je došlo do prijevremenih izbora, koje su HDZ-ovci mjesecima zazivali. U međuvremenu su, čini se, i sami shvatili da je za njih još prerano. Čak je i Savez za Hrvatsku od njih distanciran. No tu je Željka Markić, čija je građanska inicijativa “U ime obitelji” na referendumu o braku dobila podršku HDZ-a, koju bi sad vrijedilo vratiti. No nesumnjivo je da ambicije Željke Markić pucaju mnogo dalje od nekoga tko bi bio podčinjen Tomislavu Karamarku.

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.