Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
21 komentara

Novi korak prema opozivu za Trumpa u američkom Kongresu

Cijeli Zastupnički dom u kojem demokrati imaju većinu bi optužbe trebao odobriti idući tjedan, čime će se okončati postupak opoziva i Trumpa idućih tjedana poslati na suđenje pred Senatom

NATO summit
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
21 komentara

Odbor zastupničkog doma u kojem demokrati imaju većinu odobrio je u petak optužbe za zloporabu vlasti i ometanje istrage protiv predsjednika Donalda Trumpa, pa će on gotovo sigurno postati treći predsjednik u povijesti protiv kojeg će se provesti opoziv.

Odbor za pravosuđe je s 23 glasa 'za' i 17 'protiv' usvojio točku optužnice protiv Trumpa za zloporabu vlasti tako što je navodno pritiskao Ukrajinu da provede istragu Joea Bidena, mogućeg suparnika na izborima 2020.

ZASTUPNIČKI DOM Odgođeno glasanje o nastavku opoziva Donaldu Trumpu...

Odbor je odobrio i drugu optužbu za ometanje kongresne istrage te afere time što je bivše i sadašnje članove administracije upućivao da ne surađuju u istrazi. 

Cijeli Zastupnički dom u kojem demokrati imaju većinu bi optužbe trebao odobriti idući tjedan, čime će se okončati postupak opoziva i Trumpa idućih tjedana poslati na suđenje pred Senatom.

No, vrlo je vjerojatno da Senat kojim dominiraju republikanci neće predsjednika proglasiti krivim i izbaciti ga iz ureda.

Trumpu se stavlja na teret da je zlorabio predsjedničke ovlasti radi osobne političke koristi tako što je vršio pritisak na Ukrajinu da se umiješa u američke izbore 2020.

Prema demokratima, Trump je to učinio na štetu američke nacionalne sigurnosti uskrativši američku vojnu pomoć Kijevu zbog nevoljkosti da istraži ulogu sina bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena u upravi ukrajinske energetske kompanije.

Republikanci brane Trumpa i optužuju demokrate za politički motiviranu farsu, tvrdeći da ga suparnici pokušavaju opozvati od samog početka mandata u siječnju 2017. 

Trump Anti-Vaping Announcement POSTALA 'OSOBA GODINE' Trump ismijava Gretu: 'Opusti se, pogledaj film s prijateljem'

Trump će postati treći predsjednik protiv kojeg se provodi opoziv. Demokrat Bill Clinton je to prošao 1998. jer je lagao o seksualnoj vezi s pripravnicom u Bijeloj kući Monikom Levinski, no Senat ga je oslobodio. 

Demokratski predsjednik Andrew Johnson s opozivom je bio suočen 1868., ali nije osuđen u Senatu.

Republikanski predsjednik Richard Nixon je dao ostavku 1974. prije nego što je protiv njega pokrenut opoziv zbog afere Watergate.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message