News

Komentari 211

'Novi kredit ne može spasiti Agrokor, mora pomoći Vlada'

'Novi kredit ne može spasiti Agrokor, mora pomoći Vlada'

Bivši ministar financija Slavko Linić, gostujući u studiju 24sata, izjavio je da je situacija u Agrokoru dramatična jer su ogromne financijske obveze prema kreditorima i vlasnicima obveznica ...

Bivši ministar financija Slavko Linić, gostujući u studiju 24sata, izjavio je da je situacija u Agrokoru dramatična jer su ogromne financijske obveze prema kreditorima i vlasnicima obveznica dok, s druge strane, pada profitabilnost tvrtki. Dodaje i da oni koji koriste Konzum za plasman svojih proizvoda također smanjuju isporuke roba. 

- To znači da je neophodno da netko počne vrlo ozbiljno rješavati probleme koji su trenutno u Agrokoru. Taj netko može biti samo Vlada RH jer u nju vjeruju veliki proizvođači hrane, dio hrvatskog financijskog tržišta kao i mali poljoprivredni proizvođači. 

Uzrok ovoga je PIK kredit koji Todorić mora vratiti?

- Tako je, ogromna ulaganja u tvrtke Agrokora većinom su bile iz kredita, a profitabilnost tih tvrtki nije tako velika pa je vlastiti kapital nedovoljan da se otplati kredit. Novi kredit nije rješenje jer svaki novi kredit znači veću kamati, niže rokove, a ne daje dovoljno prostora da kompanije postanu profitabilne.

Kakvu akciju Vlada mora poduzeti?

- Vlada mora okupiti sve vjerovnice i pokušati zajednički razraditi model. Ako želimo utjecaj u Agrokoru, mirovinski fondovi moraju ući u vlasništvo koncerna, pod uvjetom da se koncern restrukturira. 

Kolika je opasnost za radna mjesta?

- Moramo razmišljati o hrvatskim proizvođačima. Ima jako puno malih gospodarstava koji surađuju s Agrokorom i imaju velika potraživanja. Tu su i veliki proizvođači koji trebaju Agrokor za plasman svojih proizvoda. To je interes Hrvatske, ne samo zbog zaposlenih u Agrokoru nego i van Agrokora. 

Hoće li vlasnik Agrokora morati odstupiti?

- On nije u stanju rješavati ove dubioze i teško mu je sada pregovarati. Zato smatram da je Vlada dobar koordinator. Ipak, mislim da je Ivica Todorić pomagao državi, on je stvorio izvanredne tvrtke unutar Agrokora. Preuzimao je vrlo loše tvrtke i od njih načinio konkurentne kompanije. Za njega jest nastupila kriza jer nije imao dovoljno kapitala i zato se morao zaduživati. Država mu treba uskočiti da olakša poziciju njegovih tvrtki, a ne njegovu. 

Zašto na vašoj listi poreznih dužnika nije bilo Todorića?

- Zato što tada nije bilo duga. No, ministar Marić mora reći ako sada postoji neki porezni dug. 

Koliki su po vašoj procjeni dugovi Agrokora?

- Procjene se kreću od 40 do 60 mlijardi kuna. Vrlo je teško točno procijeniti jer neki su dospjeli, a neki nisu. 

Do koje mjere je realno da Rusi kupe Inu i HEP?

- S obzirom da je tolerancija američke i ruske strane veća nego prije i da postoji određeno približavanje, ostaje pitanje kako će se EU prema tome postaviti. Kremlj svakako želi ući na ovo područje. Oni žele ući u odnose s EU, neovisno o kojoj je zemlji riječ.