Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
10 komentara

Novi rekorder: Ima veću plaću od Tima Cooka i Elona Muska

Hong Kong: Velike plaće direktora mogu povećati rizik javne kritike zbog nejednakosti i na taj način privući pažnju kineske vlade zabrinute da bi to moglo zaprijetiti socijalnoj stabilnosti

Foto: Screenshot/YouTube/CGTN America
10 komentara

Wan Long koji prema Wikipediji ima 77 ili 78 godina, šef je tvrtke WH Group koja se bavi proizvodnjom svinjetine. On je skromnu tvornicu mesa u društvenom vlasništvu uspio pretvoriti u najvećeg svjetskog proizvođača svinjetine. Danas je milijarder, a godišnja plaća mu je 291 milijun dolara u novcu i dionicama.

Prema Bloombergu Wan Long ima plaću veću nego neki poznati američki izvršni direktori poput Tima Cooka (Apple), Elona Muska (Tesla) i Lloyda Blankfeina (Goldman Sachs). Cook je za 2017. godinu dobio oko 99 milijuna dolara uključujući bonuse i dionice, a Musk je dobio 150 milijuna. Blankfein, jedan od najutjecajnijih ljudi na Wall Streetu je dobio 25 milijuna.

WH Group je kupila manje tvornice diljem svijeta pa su tako u njezinom posjedu tvrtki iz SAD-a, Kine, Europe... U razdoblju od 2013. do 2017. godine Wan je dobio 759 milijuna dolara u plaći i dionicama. WH Group trenutno na tržištu ima vrijednost od oko 15 milijardi.

Nekima je ipak visina Wanovih prihoda pomalo sumnjiva. Misle da je to nevjerojatan broj i da je u usporedbi s ostalima s liste vrlo visok. U tvrtki WH Group kažu da je Wan zaslužio nagrade jer je izgradio svoj biznis i doveo do kupovine kompanije Smithfield 2013. godine vrijedne 4,7 milijardi dolara.

Wan je, kažu, podigao profit tvrtke i smanjio dugovanja te se očekuje da će pomoći kompaniji da još više zaradi. Wan je počeo raditi u kompaniji za proizvodnju mesa u vlasništvu vlade u kineskoj centralnoj provinciji Henan 1968. godine i na kraju postao generalni direktor tvrtke.

Do 2007. godine vlada je prodala ono što se tada zvalo Shuanghui Grupa, koja je kupila Smithfield i 2014. godine postala WH Group. 

Ipak analitičari tvrde da tvrtka trenutno ne kotira baš sjajno na burzi. Osim toga, velike plaće direktora mogu povećati rizik javne kritike zbog nejednakosti i na taj način privući pažnju kineske vlade zabrinute da bi to moglo zaprijetiti socijalnoj stabilnosti.

Kako broj kineskih milijardera raste, pitanje nejednakosti predstavlja izazov vladajućoj Komunističkoj partiji. U svom planu za ekonomsku politiku, predsjednik je za prioritet odredio smanjivanje socijalnih tenzija tako što će se pokušati smanjiti drastične razlike u primanjima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message