Obavijesti

News

Novi trend u kulinarstvu - kuhanje u perilici posuđa

Novi trend u kulinarstvu - kuhanje u perilici posuđa
4

Ideja i način kuhanja zapravo su jako jednostavni. Uz prljavo posuđe koje perete, hranu stavite u hermetički zatvorene staklenke - i istovremeno kuhajte i perite

Perilica posuđa već se dugo upotrebljava samo za jednu stvar - pranje suđa. No, to joj nije jedina svrha, jer u njoj možete i kuhati. Da, dobro ste pročitali! To se smatra i jednom od metoda uštede energije a time i novca. Trend je vrlo prihvaćen i među mlađom populacijom jer osim što je ušteda vremena u pitanju, s ekološke strane znači i smanjeni ekološki otisak. Iako taj trend kod nas nije razvijen, mnogi ga strani gastro majstori koriste već godinama i svima preporučuju. Taj je trend prvi put u javnosti spomenut još 50 -ih godina u američkim medijima.

Kuhanje i pranje u jednom ciklusu

Ideja i način kuhanja zapravo su jako jednostavni: 

  • prljavo posuđe posložite u perilicu
  • dodajte hermetički zatvorene staklenke ili plastične vrećice u koje ste prethodno stavili hranu
  • ubacite Somat tabletu ili gel
  • uključite ciklus et voilà!

Uz savršeno pranje posuđa, dobiti ćete i vrlo ukusan obrok.

Koje namirnice kuhati

Bez obzira je li perilica puna ili ne, vaš novac odlazi. Nakon što prljavo posuđe posložite u perilicu, u prazan prostor možete staviti staklenke povrća s hermetičkim poklopcem. One će se za vrijeme jednog ciklusa pranja toliko ugrijati da će povrće u njima prokuhati u vlastitim sokovima. Ta tehnika najbolje funkcionira s namirnicama koje se pripremaju na niskim temperaturama, ispod 75 °C.

Talijanska kuharica - svjetski hit

Talijanska ekološka aktivistica Lisa Casali iz Milana prije nekoliko godina osmislila je kuharicu Cucinare in Lavastoviglie (Kuhanje u perilici), prvu kuharicu takvog tipa na tržištu koja je u kratko vrijeme postala pravi hit. Već desetljećima Lisa kuha u perilici za suđe, a njezini recepti obuhvaćaju pripremu jela poput tune, lososa pa čak i deserta.

S ribom, kaže Lisa, nikad nećete pogriješiti.

-  Zbog relativno niske temperature i činjenice da se vlaga zatvara u staklenkama, teško je prekuhati hranu, a nema potrebe ni provjeravati je li jelo gotovo dok perilica ne odvrti svoj ciklus - kaže Lisa. Još jedna prednost, ističe Lisa, je ta što se za razliku od klasične pripreme jela u pećnici, miris jela nikad ne širi po kući.

-  Kada hranu pripremate u pećnici, miris se širi vašim stanom, ali ako je kuhate u hermetički zatvorenoj staklenci u perilici posuđa, miris ćete prvi put osjetiti tek kada otvorite tu staklenku.

S njom se slaže i gastro novinar Dan Pashman koji obožava kuhanju u perilici za posuđe.

- Najveća prednost ovakvog kuhanja jest što se jelo priprema dugo i polako pa postane mekanije i kremastije - složni su. A upravo je to glavni argument i za Oprah Winfrey, koja je također zaljubljenica ovakvog načina pripreme hrane. Najdraže joj se što se hrana "namače" vodom i parom i tako zadržava sva svoja svojstva. Kod kuhanja povrća, primjerice, povrće narežete, stavite začine i maslinovo ulje, pospremite ga u posude i "ubacite u perilicu".

KAKO NAPRAVITI UKUSNO JELO:

1. Jednostavan recept za srdele ili inćune. Sve što vam je potrebno su srdele, začini i maslinovo ulje.

2. Kuskus s tikvicama također je jako jednostavan. Da bi jelo bilo ukusnije, povrće možete prije i prodinstati.

3. U perilici možete pripremiti i desert s jabukama.

U perilici posuđa istovremeno možete prati i kuhati. Cool, zar ne? Savršene recepte možete kreirati i sami a za savršeno pranje posuđa – tu je Somat. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Jelavić o susretu s Kekinom: 'Neka kažu istinu'; Kekin  otkrila da je zbog svega bila na policiji
U STATUSU ODBRUSILA PLENKOVIĆU

Jelavić o susretu s Kekinom: 'Neka kažu istinu'; Kekin otkrila da je zbog svega bila na policiji

Poštovani premijeru, govorite da se trebam baviti Nikicom Jelavićem. Bavila sam se sinoć, kada sam skupa sa suprugom otišla na policiju informirati ih o tom neželjenom susretu
HUBOL: Za liste čekanja kriva je zdravstvena administracija, a ne liječnici i dvojni rad
REAKCIJA LIJEČNIKA

HUBOL: Za liste čekanja kriva je zdravstvena administracija, a ne liječnici i dvojni rad

Eksperiment sa zabranom dvojnog rada je već jednom bio proveden i rezultat je bio ravan nuli, naglašava HUBOL
Pogledajte snimku oluje koja je donijela pravi kaos kod Županje
FASCINANTNI VIDEO

Pogledajte snimku oluje koja je donijela pravi kaos kod Županje

ŽUPANJA - Snažno nevrijeme pogodilo je u ponedjeljak popodne područje oko Županje i donijelo tuču veličine lješnjaka. Čitateljii 24sata snimili su timelapse video nevremena koje je protutnjalo, ali i fascinantne fotografije oblaka iznad grada.