Obavijesti

News

Komentari 41

Novi udarac Obami: Demokrati su izgubili većinu u Senatu

Novi udarac Obami: Demokrati su izgubili većinu u Senatu
8

Kao što su ankete i predviđale, konzervativci su pobjednici zadnjih izbora u SAD-u. Osvojili su najmanje 52 od 100 mjesta u Senatu. Obama će morati tražiti dogovor

VIDEO

Demokrati su izgubili većinu u američkom Senatu na izborima koji su održani u utorak, javlja BBC. Republikanci tako sada imaju većinu u oba doma Kongresa. Težak je to poraz za američkog predsjednika Baracka Obamu koji sve više i više gubi na popularnosti. 

Republikanci su osvojili najmanje 52 od 100 mjesta u Senatu. Ova pobjeda konzervativaca Obami će itekako otežati vladanje, a Americi prijeti politička blokada. Republikanci naime mogu donositi zakone, a Obami ostaje mogućnost veta. Vlastite prijedloge Obama u zadnje dvije godine svoje vladavine teško će moći "progurati" jer će mu se Republikanci suprotstavljati. Sve ankete pokazivale su da će Republikanci dobiti ove izbore. Demokrati su izgubili između ostalog u Arkansasu, Coloradu, Montani, Zapadnoj Virginiji, Južnoj Dakoti, Sjevernoj Karolini i Iowi.

Traži se dogovor

Već u izbornoj noći Obama je pozvao vođe obje stranke i oba doma da se u petak sastanu. Nada se da bi mogli postići nagodbu. Mitch McConnell, vjerojatni vođa većine u Senatu, najavio je ipak da su kompromisi mogući. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To što imamo sustav dviju stranaka ne znači da moramo zauvijek biti u sukobu. Dužni smo surađivati - rekao je. Obama nije prvi predsjednik bez većine u Kongresu. Traženje kompromisa u takvoj situaciji već spada u tradiciju američke politike. I Obamini prethodnici George W. Bush i Bill Clinton su se morali usuglašavati s većinom u Kongresu koja je bila opozicija. 

Najskuplja kampanja

Demokrati su u Zastupničkom domu Kongresa većinu izgubili 2010. godine. Već od tada Republikanci mogu blokirati sve važnije zakonske prijedloge Obamine vlade. 

Kampanja za ove izbore bila je najskuplja u zadnje vrijeme. Prema nekim procjenama stajala je ukupno 3,67 milijarde dolara. Osim 36 senatora i 435 zastupnika biralo se 38 guvernera, te gradonačelnike u 172 grada. Osim toga u mnogim saveznim državama održani su referendumi npr. o legalizaciji hašiša, uvođenju posebnog poreza na napitke s većim udjelom šećera i sl. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a