Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Novi Zeland: Raspravlja se o reformi zakona o pobačaju

Zakon će se u parlamentu tretirati kao pitanje savjesti, što znači da zastupnici mogu odlučivati o njegovu prihvaćanju neovisno o stajalištima svojih stranaka

New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern delivers a speech entitled "Why Does Good Government Matter?" at Melbourne Town Hall, Melbourne
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1 komentara

Zakon po kojem će na Novom Zelandu abortus biti dekriminaliziran i koji će omogućiti ženi da se sama javi na kliniku radi abortusa tijekom prvih 20 tjedana trudnoće u četvrtak će se pojaviti na prvom čitanju u novozelandskom parlamentu.

Trenutačno abortus se na Novom Zelandu tretira kao kriminalno djelo i može se legalno obaviti samo kako bi se spasio život majke ili očuvalo njeno fizičko ili mentalno zdravlje. Postupak moraju odobriti dva liječnika ili konzultanta.

Novi zakon kojega sponzorira novozelandska vlada uklonit će i zahtjeve za provođenje dodatnih testova za žene koje su trudne manje od 20 tjedana.

"Abortus je jedini medicinski postupak koji je još uvijek na Novom Zelandu kriminalno djelo. Vrijeme je da se to promijeni", kazao je tijekom predstavljanja zakona u parlamentu ministar pravosuđa Andrew Little.

"Siguran prekid trudnoće mora biti tretiran i reguliran kao pitanje zdravlja - žena ima pravo izabrati što se događa s njezinim tijelom", istaknuo je Little.

Stopa abortusa u Novom Zelandu iznosila je 2018. 13,5 na 1.000 žena starosti između 15 i 44 godine, što je gotovo dvostruko više nego u Njemačkoj (7,1 na 1.000) i ista kao u Sjedinjenim Državama, pokazuju novozelandske statistike.

Zakon će se u parlamentu tretirati kao pitanje savjesti, što znači da zastupnici mogu odlučivati o njegovu prihvaćanju neovisno o stajalištima svojih stranaka.

Očekuje se da će zakon proći svoje prvo čitanje, no članovi parlamenta često mijenjaju svoje stajalište između prvog, drugog i trećeg čitanja.  

Jednom kada prođe zakon još ide na posebno povjerenstvo kako bi se čula stajališta javnosti.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message