Obavijesti

News

Komentari 82

Mujo Kovačević (43) kupio je bubreg: Platio ga 380.000 kuna

Mujo Kovačević (43) kupio je bubreg: Platio ga 380.000 kuna
1

Mujo Kovačević (43) više nije mogao izdržati mukotrpnu dijalizu. Prijatelji su mu pomogli sakupiti novac za operaciju. Liječnici su mu presadili organ žene (28)

VIDEO

Ako ti ne može pomoći sustav, onda sam moraš pronaći rješenje. Upravo tako je bilo i u mojem slučaju. Kupio sam bubreg, otputovao u Pakistan i obavio transplantaciju, rekao je Mujo Kovačević (43), trener košarkaškoga kluba Iskra iz Bugojna, nedavno na godišnjoj skupštini Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika u Osijeku.

Danas svjedoči o svojoj borbi s bolešću, o vlastitom iskustvu u liječenju te se zalaže za promjene zakonskih propisa i legaliziranje kadaverične transplantacije (transplantacija organa preminulih ljudi) u Bosni i Hercegovini.

- Samo se nadam da uskoro nećemo morati ići po priliku za život na drugi kraj svijeta - rekao je Kovačević. Njegovi problemi s bubrezima počeli su 2004. godine, a dvije godine poslije toga morao je krenuti na redovitu dijalizu. No odlasci u bolnicu bili su sve mukotrpniji. Nije mogao više izdržati. Premda je najbliža obitelj bila prijavljena na popisu donora i spremna spasiti mu život, na njegovu žalost, nisu bili podudarni.

''Donorku sam sreo, ali nam nisu dopustili razgovor''

Za operaciju u inozemstvu odlučio se 2008. godine.

- Bio sam osuđen snaći se sam. Počeo sam pretraživati internetske stranice i otkrio da je bubreg moguće kupiti u Pakistanu. Kontaktirao sam tamošnju kliniku, objasnili su mi koje pretrage moram obaviti i, puno brže nego što sam mislio, već sam bio u avionu. Nije mi bilo svejedno, ali znao sam da na dijalizu više ne mogu ići - govori Mujo Kovačević.

Uz upute o pregledima koje mora obaviti Mujo je dobio troškovnik operacije i liječenja. Dok je obilazio liječnike, njegovi prijatelji su se doslovno utrkivali s vremenom i uspjeli u nekoliko dana, hodajući od vrata do vrata, nabaviti potrebnih 35.000 eura (više od 250.000 kn) koje je trebalo uplatiti na račun klinike u Lahoreu. U konačnici troškovi su se popeli na 50.000 eura (oko 380.000 kn).

- Prije polaska znao sam samo da će mi bubreg donirati Pakistanka od 28 godina. Ništa više nisam znao, ni koliko novca će ona dobiti za doniranje bubrega niti kako se zove. Susreo sam se s njom na ulazu u operacijsku dvoranu, no liječnici nisu dopustili da razgovaramo - prisjeća se Mujo.

''U Pakistanu svatko može darovati bubreg''

Operacija je prošla bez ikakvih komplikacija, a Mujo dodaje kako su na njegovu odjelu bili i pacijenti iz Rusije, Engleske, Italije, Kazahstana... Baš svi su tražili priliku za novi život, koju u svojoj zemlji nisu mogli dobiti.

- U 16 dana, koliko sam boravio u bolnici u Lahoreu, liječnici su obavili 40 transplantacija bubrega za pacijente iz cijelog svijeta. Pakistan je, naime, tako uredio svoje zakonske propise da svatko tko želi i ima zdrav bubreg može ga darivati. Neki govore da se tako zlorabi sirotinja, ali meni je takav sustav spasio život. Evo, danas pijem samo lijekove, a samo pet i pol godina nakon operacije svakodnevno se bavim sportom - presretan je Mujo.

Štoviše, ima suprugu i dvoje djece, osjeća se izvanredno i tek svaka dva mjeseca obavezan je otići na kontrolu u Tuzlu. Prije tri godine Pakistan je zakonom odlučio stati na kraj trgovini organima, no neke pokrajine još nisu uskladile propise. Ne žele da njihova zemlja bude jeftina tržnica organa siromašnih Pakistanaca. Ilegalna rasprodaja i dalje cvjeta i ne mogu je kontrolirati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.