Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Novinari zatražili otvaranje sjednice Senata Sveučilišta

Uprava Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s rektorom Damirom Borasom, nije predvidjela otvorenost sjednica Senata za javnost, što je nekada bila uobičajena praksa na Sveučilištu

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
0 komentara

Zbog iznimnog interesa javnosti za praćenje procesa izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu u mandatnom razdoblju od 2018. do 2022., upućujemo molbu za otvaranjem sjednica Senata za novinare, stoji u priopćenju koje su novinari poslali Sveučilištu.  
Novinarke i novinari 16 medijskih redakcija uputili su apel Sveučilištu u Zagrebu sa zahtjevom da postupak izbora rektora bude javan. Od rektora Damira Borasa zatražili su da se osobno očituje o njihovu zahtjevu.
Od sveučilišnog Izbornog povjerenstva novinari su zatražili da omogući prisustvo predstavnika medija na sjednici Senata 16. veljače, na kojoj će rektorski kandidati Damir Boras i Damir Bakić predstaviti svoje programe, odnosno na sjednici Senata 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasanjem birati rektor.
Uprava Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s rektorom Damirom Borasom, nije predvidjela otvorenost sjednica Senata za javnost, što je nekada bila uobičajena praksa na Sveučilištu.

- U cilju profesionalnog izvještavanja, novinari 16 redakcija traže od Izbornog povjerenstva za provedbu postupka izbora rektora da novinarima omogući izravno praćenje sjednica Senata – stoji u dopisu novinara proslijeđenom jučer sveučilišnom Izbornom povjerenstvu.

Očitujući se na zahtjev novinara, predsjednik Izbornog povjerenstva profesor Enes Midžić navodi kako je odluka kojom se na sjednice Senata pozivaju predstavnici javnih medija na tijelima Sveučilišta – Sveučilišnom savjetu, Senatu, Proširenom rektorskom kolegiju, odnosno na rektoru. Zbog toga je predsjednik Izbornog povjerenstva dao rektoru Borasu preporuku da na odgovarajući način novinarima omogući praćenje izbornog procesa.

Do zaključenja broja, odgovor rektora nije stigao, a novinarima je upućena informacija o održavanju konferencije za novinare po završetku sjednice Senata.
Potporu novinarima dao je Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND).

- HND, odnosno njegov Izvršni odbor, daje potporu kolegicama i kolegama u istupima prema Sveučilištu u vezi zahtjeva da postupak izbora rektora bude javan – poručuju iz HND-a.
Potpisnici apela za otvaranje sjednica Senata za javnost su novinarke i novinari iz redakcija: Novi list, Novosti, Slobodna Dalmacija, index.hr, HRT, 24 sata, srednja.hr, Večernji list, Jutarnji list, Hina, Telegram, Školske novine, RTL, Faktograf, N1 i Nova TV. 

Podsjećamo, Damir Bakić, kandidat za rektora, najavio je povratak prakse da novinari budu prisutni na sjednicama sveučilišnih tijela. Zbog loše komunikacije s medijima Hrvatska udruga za odnose s javnošću Borasu je 2017. godine dodjelila "nagradu" za antikomunikatora, tzv. "Šipak godine".

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message