News

Komentari 10

Al' je ledeno! Kupanje u Sisku, Šibeniku: Skočio i mali Noa (4)

Al' je ledeno! Kupanje u Sisku, Šibeniku: Skočio i mali Noa (4)

Nekoliko stotina ljudi okupilo se u srijedu, prvog dana nove 2020. godine na šibenskoj gradskoj plaži Banj podržati sugrađane u tradicionalnom novogodišnjem kupanju

Osma je to godina da se Šibenčani 1. siječnja u podne kupaju u moru, a cilj današnje akcije podizanje je svijest o zaštiti ribljeg fonda Jadrana i klimatskim promjenama.

- Ovdje sam se vratila nakon osam godina, kada sam bila jedina žena koja se prvog siječnja kupala u Šibeniku. Ove godine opet sam jedina žena na novogodišnjem kupanju i jedva čekam ući u more -  rekla je Jelena Bura, koja se i inače zimi kupa na splitskim Firulama.

Najmlađi od skoro 20 kupača bio je četverogodišnji Noa kojem, kaže, nije bilo nimalo hladno. Njegovi roditelji dodaju da su se u prosincu čak tri puta okupali u Cetini, a nitko se nije niti prehladio. Zimsko kupanje u moru svi doživljavaju kao jačanje imuniteta.

Novogodišnje kupanje u Šibeniku organiziraju gradska Turistička zajednica uz gradsku upravu te Jedriličarski klub Šibenik, a ove je godine maskota bila velika ružičasta hobotnica.

Kupali se i u Sisku

Dvanaest hrabrih Siščana  2020. godinu započelo je već tradicionalnim Novogodišnjim kupanjem u rijeci Kupi. 

Tradiciju novogodišnjeg kupanja 2007. godine započeo je ugledni sisački odvjetnik Marko Rafaj, inače poznati plivački maratonac. U početku je u toj akciji bio usamljen, da bi mu se kasnije priključivalo sve više plivača.

Ovoga 1. siječnja bilo ih je najviše, a manifestacija je dobila i 'međunarodno obilježje', jer su im se priključila i trojica članova Plivačko-ronilačkog kluba iz Brčkog u susjednoj BiH. 

Plivači su u Kupu ušli u podne sa sisačke Šetnici Slave Striegla, a njihov je pothvat pratio veliki broj Siščana. U tom trenutku, temperatura vode iznosila je 3, a zraka 2 stupnja Celzija.

Nakon nekoliko minuta uzvodnog plivanja, plivači su se raspoloženi vratili među svoje sugrađane. 

Nekima je to bilo prvo iskustvo zimskog plivanja, ali ohrabreni pljeskom promatrača, izjavili kako se osjećaju vrlo dobro, te najavili ponovni susret na istom mjestu za godinu dana.

Tradicionalni picigin na Bačvicama

Splićani su na plaži Bačvice zaigrali tradicionalni picigin na prvi dan Nove godine.

 

Kupnje u jezeru Sabljaci

Sedmu godinu zaredom i Ogulinci u Novu godinu ulaze kupanjem u jezeru Sabljaci. Ove godine pod motom Zdravo u Novu kupalo se njih 14, od čega dvije žene. Kupali su se u vodi koja je imala 7 stupnjeva.

U svojim tradicionalnim mornarskim, povijesnim kupacim kostimima, uz blagdanske crvene kapice na glavama Opatijski kukali otvorili su sezonu kupanja.

Kupanje u Rapcu

Triatlon Klub Albona Extreme Labin organiziralo je sedamnaesto po redu novogodišnje kupanje u Rapcu.

Članovi kluba Albona Extreme s prijateljima sportske udruge Trickera iz Pazina, te članovima Društva podvodnih aktivnosti Rabac otvarili su novogodišnje kupanje ulaskom u more na prelijepoj plaži kod svijetionika

 

Najčitaniji članci