Obavijesti

News

Komentari 62

O ostavci ministrice: "Ovo je Milanovićeva slika i prilika"

O ostavci ministrice: "Ovo je Milanovićeva slika i prilika"
8

Iako Sabor još nije dobio pisani prijedlog Vlade o razrješenju niti pisanu ostavku ministrice Zlatar Violić, do petka bi Sabor mogao imenovati njezinog nasljednika

VIDEO

Ostavka je u svijetu dobar demokratski standard kada bilo tko na dužnosti osjeća moralnu odgovornost, izjavio je predsjednik Sabora Josip Leko komentirajući ostavku ministrice kulture.

VIDEO

Iako još nije dobio pisani prijedlog Vlade o njezinom razrješenju niti pisanu ostavku ministrice Zlatar Violić , smatra da bi do petka Sabor mogao imenovati njezinog nasljednika ili nasljednicu . Prema Poslovniku Sabora, nakon što Vlada predloži novog ministra, rasprava o njegovom imenovanju provodi se pred matičnim odborom. Zastupnici tada imaju pravo postaviti pitanje novom kandidatu za ministra. Sljedeći korak je glasanje o povjerenju predloženom kandidatu za člana Vlade i to bez rasprave. Nakon petka zastupnici idu na dvotjednu stanku.

VIDEO

Stranački kolege sada već bivše ministrice smatraju da je njezina ostavka moralni čin. Ne otkrivaju tko će je naslijediti napominjući da stranka o tome treba odlučiti. Tvrde i da ne znaju hoće li to biti netko iz ministarstva.

- Siguran sam da je greška bila u računovodstvu kako je i ona napisala. Na kraju nema nikakve štete za Ministarstvo i Vladu. Očito revizija ima neke jače, bolje kriterije i malo se drugačije gleda na ovu Vladu nego na bilo koju prije. Mislim da je to dobro. Tako treba biti. Svaka sljedeća vlada mora raditi na jednom višem nivou. Svi se moramo mijenjati i poštivati zakon - izjavio je Predrag Štromar (HNS).

To što će porezni obveznici do kraja mandata Vlade, ako Andrea Zlatar Violić podnese zahtjev, plaćati bivšu ministricu i njezinog nasljednika, Štromar kaže da je to zakonska odredba koju treba poštivati . Upitan je treba li mijenjati zakon, odgovara:

- Pa možda i nije korektno da se pet ili šest ministara u jednom ministarstvu kroz četiri godine nagomilavaju i dobivaju naknade - rekao je.

VIDEO

Zastupnik Srđan Gjurković (HNS) bivšu ministricu opravdava riječima: "Tko radi taj i griješi".

- Grešku ona plaća ostavkom, jer se nije poštivala odluka Vlade o korištenju službenih kartica, ali štete za proračun nema i to je politički jako bitno. Očito u svoj gužvi oko obveza i putovanja se tražio jednostavniji način kako sve to skupa rješavati što nije primjereno, potrebito ni logično - rekao je.

VIDEO

Zlatko Komadina (SDP), koji je nakon izbijanja afere u slučaju Zlatar Violić rekao da treba dati ostavku, napominje:

- Ona je meni jedna od najdražih ministrica i žena koja zna svoj posao, ali eto napravila je nešto i mora snositi konzekvence - izjavio je.

Na pitanje što odlazak devetog ministra Banskih dvora govori o samoj Vladi nije odgovorio te samo kratko pozdravio prisutne novinare: "Hvala na pažnji i doviđenja".

Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisni Branko Vukšić smatra da je Zlatar Violić bila jedna od najlošijih ministara te da ju je premijer trebao davno smijeniti, jer je njezin rad bio katastrofalan.

- Ništa nije napravila u smislu kulture ni medija. Medijsku strategiju je pripremala tri godine, sve je to bila laž. Zatvarala se u svoj ured, nije radila ništa, upropastila je sve što je do sada učinjeno i trebat će 10 godina da popravi stanje i da se vratimo na staro. Ovo je slika i prilika Zorana Milanovića koji izgleda nema kontrolu nad ministrima koji nisu iz SDP-ovog paketa - rekao je Vukšić.

VIDEO

Josipu Salapiću (HDSSB) čudno je što je Vlada reagirala tek nakon dvije godine i to nakon što je javnost o skandalu iz Ministarstva kulture doznala iz izvješća Državne revizije za 2013.

- Odgovornost je na kompletnoj Vladi, ali i potpredsjednici Vlade iz čije kvote dolazi ministrica. Veliki je problem za Vladu što odlazi deveti član. Vlada je politički odgovorna za ovo, zrela je od davnih dana za odlazak, a premijer treba snositi odgovornost, jer ne kontrolira članove Vlade i pitaj Boga što bi bilo kad bi se malo dublje zagrebalo u sva izvješća po ministarstvima - rekao je Salapić.

To što bivša ministrica ima pravo na naknadu , dok ćemo istovremeno izdvajati za plaću njezinog nasljednika, HDSSB-ovac ističe:

- Nije to prvi slučaj, bilo je još takvih pojavnosti u našem političkom životu. Mislim da nije pošteno da to ide preko leđa građana. Na početku mandata Milanović je dao Plan 21 , kojom je preuzeo odgovornost za upravljanje Hrvatskom. Ako on u ovome nema nikakve odgovornosti, onda ne samo da imamo krivo izabranog premijera, nego imamo veliku krizu u društvu koju mogu riješiti samo prijevremeni izbori - zaključio je.

Robert Anić/Pixsell

Željko Rainer (HDZ) šokiran je manipulacijama ove Vlade i premijera koji su sada začuđeni svime što se događalo, a sve je to poznato već nekoliko mjeseci. Podsjetio je da je Vlada poslala u Sabor izvješće Državne revizije s preporukom da se ono prihvati.

- Vlada i premijer su jako dobro znali za to sve skupa, a to što sada manipuliraju javnošću što su silno iznenađeni. To je sramotna stvar - poručio je.

Potpora HDZ-a novom kandidatu ovisit će o tome tko će biti predložen i o njegovoj kvaliteti. Smatra da bez obzira na kompetenciju nitko tko zasjedne u tu fotelju neće moći ništa napraviti u nekoliko mjeseci koliko je ostalo do kraja mandata Milanovićeve Vlade. To što iz Banskih dvora odlazi deveti član za Reinera jasno govori o kvaliteti Vlade, kao i sam skandal u Ministarstvu kulture.

- Sjetimo se priča o visoko postavljenoj letvici. Sada se jasno razotkrilo da su Vlada i premijer za to mjesecima znali i nisu ništa poduzeli, nego tek kad je u Saboru to obznanjeno i kad se vidjelo da ne mogu više prikrivati - zaključio je Reiner.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.