Obavijesti

News

Komentari 34

O raketiranju Banskih dvora: 'Za pravdu nikad nije kasno...'

O raketiranju Banskih dvora: 'Za pravdu nikad nije kasno...'
1

Svoj je drugi radni dan u Koprivničko-križevačkoj županiji predsjednica je počela susretom s gospodarstvenicima županije domaćina te Bjelovarsko-bilogorske županije

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak je u Koprivnici rekla kako za pravdu nikad nije kasno  komentirajući podizanje kaznene prijave za raketiranje Banskih dvora prije 26 godina.

"Mislim da je do prijave moglo doći ranije. Međutim, koliko sam upoznata sa slučajem, nedostajali su neki ključni svjedoci i ključni podaci. Kad se podiže optužnica, ona mora biti čvrsta i utemeljena kako ne bi bila odbačena", istaknula je predsjednica te dodala da za pravdu nikad nije kasno.

Pokretanje videa...

01:27

Svoj je drugi radni dan u Koprivničko-križevačkoj županiji predsjednica Grabar-Kitarović počela susretom s gospodarstvenicima županije domaćina te Bjelovarsko-bilogorske županije.

Koprivnička dvorana kina "Velebit" bila je prepuna gospodarstvenika i obrtnika koji su ukazali na svoje probleme u procesu poslovanja te zastarjele obrazovne programe i upisne kvote u obrazovnim institucijama koje ne prate potrebe tržišta rada. Šuma zakona i propisa te brojne inspekcije koje se "ponašaju represivno" također ne dozvoljavaju da se gospodarstvenici bave svojim primarnim poslom, nego se i sami pretvaraju u administraciju, istaknuli su.

Za napad osumnjičeno 6 ljudi, među njima je i hrvatski pilot
Za napad osumnjičeno 6 ljudi, među njima je i hrvatski pilot

Najupečatljiviji istup bio je onaj predsjednika HGK Županijske gospodarske komore Koprivničko-križevačke Mirka Habijanca, ujedno i predsjednika Uprave križevačkog Radnika, koji je rekao da se 'pod hitno' mora zaustaviti odljev radne snage.

"Govorimo o visini minimalnih primanja, umjesto da u što kraće vrijeme radniku osiguramo barem pola prosječne njemačke plaće. Jedino ćemo na taj način zadržati mlade ljude u Hrvatskoj. Ukoliko ne zaustavimo odljev radne snage, i mi poslodavci počet ćemo seliti izvan zemlje", rekao je Habijanec.

Župan Koren: Organizirane skupine uništavaju investicije u nastajanju

Koprivničko-križevački župan Darko Koren požalio se na probleme koji često iskrsavaju prilikom investicija u energetiku.

"Postoje organizirane skupine koje uništavaju investicije u nastajanju, a posebno se to očituje prilikom investiranja u sektor energetike i gospodarenja otpadom", ocijenio je Koren te ustvrdio da se takve skupine "kriju pod krinkom ekoaktivizma" te sustavno i namjerno opstruiraju hrvatsko gospodarstvo.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović založila se da pojedina ministarstva i agencije budu što više decentralizirane kako bi njihovi zaposlenici radili na terenu, zajedno s poduzetnicima i bili im od pomoći.

Smatra da treba poraditi na prevenciji, a ne represiji. Osim što bi državni službenici trebali objasniti kako primijeniti nove zakone i propise, predsjednica smatra da bi se država trebala baviti i konzaltingom.

"Mogla bi davati savjete o tome kako izaći na strana tržišta i kako koristiti europske fondove... Moje je mišljenje da se raspolaganje europskim fondovima   treba spustiti na županije, jer s te razine se bolje uočavaju potrebe lokalnog gospodarstva", smatra Grabar Kitarović.

'Nužno je transformirati cjeloviti obrazovni sustav'

Govoreći o nedostatku radne snage, predsjednica je kazala da je, uz kurikularnu reformu, nužno transformirati cjeloviti obrazovni sustav.

"Na taj način ne samo da ćemo osigurati radnu snagu za deficitarna zanimanja, nego ćemo povećati zapošljivost mladih koji izlaze iz obrazovnih institucija", naglasila je.

Nakon susreta s gospodarstvenicima, predsjednica je kazala novinarima kako je dobila prilično dobar uvid u stanje gospodarstva dviju županija i probleme s kojima se susreću poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici.

"Ti su problemi najčešće administrativne prirode, prije svega, u komunikaciji s resornim ministarstvima, agencijama i svima koji su odgovorni za njihov rad. Čuli smo o problemima naplate, odnosa s dobavljačima, o monopolu na tržištu pa do toga kako plasirati proizvode na strana tržišta", nabrojala je predsjednica kazavši da će njen ured, na osnovu svega što je čula, napisati preporuke resornim ministarstvima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa