News

Komentari 11

O turističkom uspjehu Hrvatske raspisao se i Bloomberg: 'Manje je turista, ali su veći prihodi'

O turističkom uspjehu Hrvatske raspisao se i Bloomberg: 'Manje je turista, ali su veći prihodi'

Prijavljeni prihod od vrhunca ovog ljeta pokazuje povećanje od 10 posto u odnosu na sezonu 2019. kada je zabilježen rekordan uspjeh turističke sezone, kazala je ministrica turizma Nikolina Brnjac

Bloomberg navodi kako je Hrvatska, EU država koja najviše ovisi o turizmu, ove godine mogla premašiti 10,5 milijardi eura, što je trenutni rekord postavljen 2019. godine, prenosi RTL analizu Bloomberga.

- Premda je ukupni prihod od turizma u ovoj godini dosegnuo 90 posto razine 2019. godine, koja se uzima kao mjerilo zbog toga što je te godine zabilježen rekordan uspjeh turističke sezone, prijavljeni prihod od vrhunca ovog ljeta pokazuje povećanje od 10 posto u odnosu na sezonu 2019. - kazala je ministrica turizma Nikolina Brnjac za slovenski list Delo.

Veći prihod, manji broj turista

Činjenica je i da je ostvaren veći prihod, unatoč manjem broju turista nego u istom razdoblju rekordne 2019. godine.

- Kombinacija faktora utjecala je na povećanje - rekao je Željko Lovrinčević s zagrebačkog Ekonomskog instituta.

- Sivu ekonomiju potisnula je situacija s koronavirusom jer je više iznajmljivača prijavilo svoje goste za odmor. Također, cijene su veće, a sve više ljudi kupuje u velikim lancima - dodao je Lovrinčević.

Bloomberg navodi je i kako se Hrvatska, prema izvješću Ministarstva turizma za 2019. godinu, oslanja na prihod od turizma za oko 20 posto BDP-a.

Najčitaniji članci