News

Komentari 30

Obama nakon uvrede otkazao susret s filipinskim kolegom

Obama nakon uvrede otkazao susret s filipinskim kolegom

Duterte, populist poznat po svojim osebujnim izjavama i svojoj krvavoj kampanji protiv droge, rekao je pred novinarima za Obamu da je "kučkin sin" u ponedjeljak

Američki predsjednik Barack Obama otkazao je susret s filipinskim predsjednikom Rodrigom Duterteom nakon što ga je Duterte opisao vulgarnim rječnikom, objavio je u utorak glasnogovornik Bijele kuće. 

Duterte, populist poznat po svojim osebujnim izjavama i svojoj krvavoj kampanji protiv droge u kojoj su tisuće ljudi ubijene, rekao je pred novinarima za Obamu da je "kučkin sin" u ponedjeljak, dan uoči njihova planiranog susreta na summitu ASEAN-a u Laosu.

Obama je saznao za tu uvredu na summitu skupine G20 u Kini, te je na tiskovnoj konferenciji u Hangzhouu rekao da je svojim savjetnicima kazao da razgovaraju s filipinskim dužnosnicima i utvrde bi li susret s Duterteom mogao uključivati "konstruktivan, produktivan razgovor". Umjesto s Duterteom Obama će se u glavnom gradu Laosa Vientianeu sastati s južnokorejskom predsjednicom Park Geun-hye.

Obama je doputovao u Laos kao prvi američki predsjednik u povijesti koji posjećuje tu zemlju na jugoistoku Azije.

Duterte je pobijedio na filipinskim izborima s obećanjem da će iskorijeniti zločine i zloporabu droga, a nakon što je došao na vlast uslijedio je rat protiv droge u kojemu je u posljednja dva mjeseca ubijeno više od 2400 ljudi, navodnih trgovaca drogom i narkomana. Duterte je rekao da bi bilo "nepristojno" ako Obama na razgovorima s njim pokrene pitanje poštivanja ljudskih prava, te je dodao da bi u tom slučaju morao opsovati Obamu, upotrijebivši filipinski izraz za "kučkin sin".

Najčitaniji članci