Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
70 komentara

Obama priznao: SAD je mučio neke ljude nakon 11. rujna

Govoreći o metodama koje je koristila CIA u vrijeme administracije Georgea W. Busha, Obama je rekao da je SAD ''prešla crtu'' te kako se to ne smije ponoviti

REUTERS
Foto: REUTERS
70 komentara

Predsjednik SAD-a Barack Obama na konferenciji za novinare je priznao da je SAD mučio zatvorenike al-Qa'ide koji su bili lišeni slobode nakon terorističkih napada 11.rujna 2001. godine. Dodao je i da je pribjegavanje torturi kako bi se pribavile informacije bilo pogrešno.

- Mučili smo neke ljude. Učinili smo neke stvari koje se protive našim vrijednostima - kazao je Obama.

Obamino priopćenje uslijedilo je uoči objave izvještaja o tehnikama ispitivanja navodnih terorista kojima se služilo oko 200 zaposlenika CIA-e, a koje uskoro treba objaviti senatski odbor. Govoreći o metodama koje je koristila CIA u vrijeme administracije Georgea W. Busha, Obama je rekao da je SAD ''prešla crtu'' te da se takvo ponašanje mora shvatiti i prihvatiti. Navedeno se dogodilo u stanju povećanog stupnja sigurnosti i oko toga ne treba previše moralizirati ili biti ''licemjeran'', smatra prvi čovjek Amerike. No, dodao je Obama, to se ne smije ponoviti.

- Trebamo gledati unaprijed, a ne unazad - kazao je i time poručio da nema namjeru procesuirati ono što se događalo prije 2008. godine. Ipak, njegovo priznanje o mučenjima udarac je za CIA-ine dužnosnike koji smatraju da zlostavljanja zarobljenika nije bilo kazneno djelo.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message