Obavijesti

News

Komentari 65

Obama žestoko napao Rusiju, ali Putina nije ni spomenuo

Obama žestoko napao Rusiju, ali Putina nije ni spomenuo
1

U UN-u, gdje je govorio posljednji put u svom predsjedničkom mandatu, Obama je rekao da "Rusija pokušava silom povratiti izgubljenu slavu" putem vojnog uplitanja u Siriji i Ukrajini

VIDEO

Američki predsjednik Barack Obama oštrim je riječima u utorak za govornicom UN-a opisao potporu Rusije sirijskom režimu, u trenutku kad je prekinuto primirje u Siriji, kao i upad Rusije u Ukrajinu.

U UN-u, gdje je govorio posljednji put u svom predsjedničkom mandatu, Obama je rekao da "Rusija pokušava silom povratiti izgubljenu slavu" putem vojnog uplitanja u Siriji i Ukrajini.

"U svijetu koji je za sobom ostavio doba careva, gledamo Rusiju koja pokušava povratiti slavu silom", rekao je Obama u obraćanju Općoj skupštini UN-a. Nije izravno spomenuo ruskog predsjednika Vladimira Putina niti nekog drugog svjetskog državnika koji se pokušava održati na vlasti, bilo stalnim političkim kaznama u svojoj zemlji ili stvaranjem sukoba u inozemstvu.

Kada se radi o Siriji, Obama je pozvao na nastavak diplomatskih napora usprkos preprekama, zaključivši da ne postoji "vojno" rješenje sukoba.

"U Siriji u kojoj u konačnici neće biti vojne pobjede, morat ćemo nastaviti težak diplomatski posao kojim se želi okončati nasilje i dostaviti pomoć onima kojima je potrebna", izjavio je on u trenutku kad je krhki prekid vatre na terenu propao.

Američki je predsjednik također pozvao svijet da učini više za izbjeglice. "Moramo učiniti više i otvoriti svoja srca izbjeglicama koji očajnički traže dom", kazao je, te pozvao države da pomognu, posebno bogate zemlje da pomognu onima koje snose najveći teret prihvata izbjeglica.

Obama se založio za globalnu integraciju i osudio želje izolacionista koji žele graditi zidove. "Danas će država okružena zidovima biti svoj vlastiti zatvor", rekao je, dodajući da države umjesto toga trebaju surađivati kako bi osigurale da svi imaju korist od globalnih integracija.

Naglasio je da je rastuća ekonomska nejednakost dovela do povećanja etničkog i vjerskog sektaštva kao i "agresivnog nacionalizma i grubog populizma" u svijetu.

"Ne možemo to ignorirati. To odražava nezadovoljstvo previše naših sugrađana", kazao je on. Međutim, dodao je, "ne mogu dugoročno ponuditi sigurnost i prosperitet".

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u