Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 32

Obavezno štivo za mlade vozače: Iskustva koja želite izbjeći

Powered by Hrvatski ured za osiguranje

Obavezno štivo za mlade vozače: Iskustva koja želite izbjeći

Prevelika brzina, nepažnja i nedostatak iskustva mladih vozača čest su uzrok prometnih nesreća. Kako bi se broj takvih nesreća smanjio poduzimaju se sve preventivne i represivne mjere - poručuju iz MUP-a

Mladi vozači trebaju biti posebno oprezni, odgovorno postupati s vozilom te se držati propisanih brzina i prometnih znakova. Važno ih je educirati o tome kako postupiti u slučaju nesreće jer mnogi zbog panike ne znaju pravilno reagirati. Vrlo je bitno i da su osigurani od automobilske odgovornosti kako bi u slučaju nesreće mogli dobiti naknadu štete. Kako ne biste morali učiti na svojim greškama, donosimo nekoliko priča mladih vozača i njihova iskustva...

Na greškama se uči

Dok su jedni nesmotreni i nedovoljno koncentrirani tijekom vožnje, drugi strahuju uopće sjesti za volan. Zato smo pitali nekoliko mladih ljudi s relativno friškom vozačkom u ruci da podijele s nama svoja iskustva iz kojih i drugi mogu ponešto naučiti:

- Imao sam 19 godina i posjedovao sam vozačku tek dva tjedna. Bio je prosinac i ceste su bile posipane pijeskom kako se ne bi zaleđivale. Ušao sam u vrlo oštar zavoj (u koji normalni vozači uđu s 25km/h) s prevelikom brzinom od 60km/h i u četvrtoj brzini. U jednom sam trenutku izgubio kontrolu nad vozilom jer su gume proklizale na pijesku, odbio se od bankine i udario u betonsku ogradu. Na sreću, nije mi bilo ništa, samo je auto bio u lošem stanju. - Matej, 22.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Velik je problem kod mladih vozača što počnu paničariti i ne znaju kako postupiti u situaciji u kakvoj se našao Matej. Najvažnije je ostati smiren i pozvati pomoć. Ako je u pitanju samo materijalna šteta, potrebno je maknuti vozila s ceste kako se ne bi usporavao promet (ako je to moguće), pozvati policiju te s drugim vozačem razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. Ako pak ima ozlijeđenih ili je nastala veća materijalna šteta, treba pozvati hitnu pomoć i ostati na mjestu nesreće do njihova dolaska. Konkretne smjernice možete pronaći i na stranicama HUO-a te se dodatno informirati kako ne biste postupili kao Nika:

- Jednom prilikom parkirala sam auto na brijegu, no kada sam trebala ići krenula sam bez ručne pa mi je auto pobjegao i udario u drugi, parkiran iza mog. Iako nisam jako udarila, u panici sam pobjegla bez da sam pogledala u kakvom su stanju i moj i taj drugi auto. Kasnije kad sam došla kući i smirila se, shvatila sam da nisam smjela samo pobjeći, već pogledati jesam li napravila kakvu veću štetu i ispričati se vlasniku. Žao mi je što to nisam učinila, ali nisam se snašla u tom trenutku. - Nika, 24.

U vožnji nema mjesta strahu

Međutim, neki nisu bili u prilici ni za kakva iskustva jer zbog straha od vožnje, nažalost, ne voze. Zbog toga su mnoge autoškole uvele i mogućnost dodatnih sati vožnje kako bi se svi oni koji dugo nisu vozili prisjetili vožnje i ponašanja na cesti: 

-Vozačku imam već dvije godine, no nikad nisam vozila sama u autu, a i kad sam vozila to je bilo rijetko. Cijelo vrijeme imam neki strah od vožnje i odgovornosti koju ona nosi. Zapravo se ni ne sjećam kad sam zadnji put vozila što mi samo otežava povratak pred volan. Već neko vrijeme razmišljam o tome da uplatim satove vožnje kako bih se prisjetila naučenog i pobijedila taj strah. Znam da mi je vozačka uzaludna ako je ne koristim pa uz nekoliko sati s instruktorom možda napokon sjednem za volan sama. Svjesna sam da je kontinuirana vožnja jedini način da se stekne samopouzdanje i postane dobar vozač pa se nadam da ću to i uspjeti. - Mateja, 23.

Bilo da ste mladi ili iskusni vozač, u prometu uvijek trebate biti oprezni, pažljivi i nadasve strpljivi. Možda vas netko na cesti iznervira i potrubite mu, no pokušajte imati na umu kako je ta osoba možda tek nedavno položila te još usavršava svoje vozačke sposobnosti. Zato je strpljenje nužno, a trebalo bi biti i dio kulture vozača. 

Također, sigurnost svih sudionika prometa mora biti na prvom mjestu, a vozači trebaju biti posebno oprezni u blizini pješaka i biciklista. Važno je i da ste osigurani kako biste u slučaju bilo kakve nesreće mogli dobiti naknadu koja će pokriti troškove materijalne štete, o čemu se možete informirati na stranicama Hrvatskog ureda za osiguranje. A za sve mlade vozače koji poput Mateje strahuju od vožnje postoji izreka "vježbom do savršenstva", stoga budite hrabri i uporni jer ćete jedino tako prevladati strah. Vožnja nije nikakav bauk, samo treba prakse. 

Powered by Hrvatski ured za osiguranje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 32
VIDEO

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100  dobiva ovaj kupon!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100 dobiva ovaj kupon!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 85 eura. Najbržih 100 dobit će Horizont Shop kupon od 15 eura

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje
Hibridni oglasnik u novom ruhu: predstavljamo vam novu verziju Shopaj24
Shopaj24

Hibridni oglasnik u novom ruhu: predstavljamo vam novu verziju Shopaj24

Shopaj24, prvi hibrid medija i oglasnika, lansirao je novu verziju svoje platforme. Ovaj korak označava evoluciju prema modernijem, intuitivnijem i naprednijem iskustvu za sve korisnike