Obavijesti

News

Komentari 524

Praljak se otrovao cijankalijem, srce mu je ubrzo prestalo raditi

Praljak se otrovao cijankalijem, srce mu je ubrzo prestalo raditi
1

Podsjetimo, Slobodan Praljak umro je u srijedu popodne u bolnici u Den Haagu nakon što je u sudnici odmah nakon izricanja presude popio tada nepoznat otrov

VIDEO

Nizozemsko državno odvjetništvo objavilo je da je završila obdukcija tijela Slobodana Praljka, a preliminarni rezultati autopsije ukazuju na to da je Praljak uzeo cijankalij uslijed čega mu je prestalo raditi srce.

Obdukciji su, kako je Večernjem prenio jedan izvor u Haagu, prisustvovali i obducent i toksikolog iz Hrvatske, poslani jučer iz Zagreba specijalno s tim ciljem da sudjeluju u ovom dijelu neovisne istrage nizozemskih istražitelja o okolnostima samoubojstva pravomoćno osuđenog ratnog zločinca u sudnici Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Postupak je proveden u medicinskom institutu u Rijswijku pored Den Haaga, jednom od vodećih radiobioloških laboratorija u svijetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Što je cijankalij?

Cijankalij ili kalijev cijanid (kemijska formula KCN) je izuzetno otrovna sol cijanovodične kiseline. Topiv je u vodi i silovito reagira s želučanom kiselinom te izaziva brzu smrt. Često se koristio kao bojni otrov te sredstvo za ubojstva, ali i samoubojstva. 

Cijankalij uzrokuje vrtoglavicu, usporeni rad srca, niski krvni tlak, srčane napade, paralizu dišnog sustava i gubitak svijesti. Potom nastupa zatajenje srca, što se dogodilo i Slobodanu Praljku.

Otrov popio u sudnici

Podsjetimo, Žalbeno vijeće ICTY-ja u srijedu je u Haagu izricalo žalbenu presudu u predmetu bosanskohercegovačkoj šestorici. Nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora on im je kazao: "General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu" i popio sadržaj iz bočice.

Predsjedavajući sudac Carmel Agius prekinuo ga je riječima "stanite, molim vas" i potom nastavio iznošenje presude generalu Milivoju Petkoviću. Ubrzo se predsjedavajućem sucu obratila jedna od Praljkovih braniteljica Nataša Faveau Ivanović kazavši mu da joj je klijent upravo rekao da je popio otrov.

Sudac Agius potom je pozvao da se spuste zastori u sudnici i prekinuo je ročište. Slobodan Praljak umro je u srijedu popodne u bolnici u Den Haagu.

Video: Praljak ispio tekućinu, sjeo i rekao: 'Popio sam otrov!'
Video: Praljak ispio tekućinu, sjeo i rekao: 'Popio sam otrov!'

Vijeće je prije toga objavilo da je uvažilo dio žalbenih osnova obrane i tužiteljstva no istodobno je poručilo da su civilni i vojni čelnici bosanskih Hrvata, unatoč prihvaćanju nekih žalbenih osnova, "i dalje krivi za brojne i teške zločine u BiH".

Žalbeno vijeće ICTY-ja potvrdilo je bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću 25 godina zatvora i bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora, no nakon Praljkova postupka prekinulo je ročište ne objavivši odluku o bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću, bivšem zapovjedniku vojne policije Valentinu Ćoriću i načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću.

Braniteljske udruge traže Saborsko povjerenstvo o odgovornosti pojedinaca i institucija glede suradnje s Haagom

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (ZUVHGP) i Udruga specijalne policije (USPDR RH), zatražili su osnivanje Saborskog povjerenstva vezano za odgovornost pojedinaca i državnih institucija u propustima koji su se dogodili pri suradnji s Haškim sudom, priopćeno je u petak navečer iz tih braniteljskih udruga. 

U dopisu upućenom predsjednici Republike Hrvatske, predsjedniku Vlade RH, predsjedniku Hrvatskog sabora RH i medijima iz udruga navode da ponukani "neadekvatnom političkom reakcijomna presudu Haškoga suda smatraju kako je krajnji trenutak da se preispita odgovornost svih državnih institucija".

Dodaju kako dugi niz godina braniteljska populacija izražava nezadovoljstvo glede odnosa prema Domovinskom ratu te, kako ocjenjuju, neadekvatne uključenosti u obranu  generala.

 "Nažalost, političke elite nisu uvažile naše mišljenje prilikom donošenja političkih odluka, niti se naš glas mogao dovoljno čuti. Stoga smatramo da je potrebno osnovati Saborsko povjerenstvo koje će točno ispitati propuste koji su se doveli do ovakve presude Haškoga suda (bosanskohercegovačkim Hrvatima) i do tragične smrti generala Slobodana Praljka", stoji u priopćenju.

Iz Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge specijalne policije ocjenjuju da se "izdaja nacionalnih interesa permanentno događa od strane pojedinih političara koji nikada nisu voljeli niti sanjali slobodnu Hrvatsku". 

 Naglašavaju kako hrvatski političari imaju dužnost štiti interese svoje države te da "svako odstupanje od toga treba biti kažnjivo".

Ocjenjuju da pojedini hrvatski političari svoje pozicije koriste za promicanje osobnih stavova i interesa bez obzira što takvim djelovanjem čine štetu hrvatskom narodu i pridonose iskrivljavanju povijesnih činjenica

"Također očekujemo da se ispita odgovornost svih institucija i državnih službenika kojima je bila dužnost štiti nacionalne interese, a koje su to propustile napraviti ili su to odrađivale na neadekvatan način", naveli su u priopćenju predsjednik ZUV HGP-a Miljenko Kolobarić i predsjednik USPDR RH, Josip Klemm.

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 524
VIDEO

'Praljkovo samoubojstvo bila je njegova posljednja granata...'
OTVORILE SE STARE RANE

'Praljkovo samoubojstvo bila je njegova posljednja granata...'

Mostar je danas, zaključuju novinari Guardiana, i danas podjeljen grad. 'Cijela regija je u psihozi i jedna iskra mogla bi biti dovoljna da je cijelu ponovno zapali' govori Marin Tomaš

Kovač o presudi: Prestanimo biti patetični, osvijestimo se
'HRVATI SU SPASILI BIH'

Kovač o presudi: Prestanimo biti patetični, osvijestimo se

Nužno je i legitimno da se za koji dan u New Yorku, pred Vijećem sigurnosti UN-a, koje je svojom rezolucijom i osnovalo Haaški sud, iznese stav Hrvatske o njegovu radu, smatra Kovač
Svjedočio protiv Praljka: Vidio sam što je zločinac  radio u ratu
NOVINAR BBC-A

Svjedočio protiv Praljka: Vidio sam što je zločinac radio u ratu

Jeremy Bowen, poznati ratni izvjestitelj, u vrijeme rata u BiH izvještavao je iz Mostara. On je 2007. godine svjedočio u Haagu protiv Praljka jer je, kaže, vidio što je učinio u tom gradu