Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
127 komentara

'Praljkovo samoubojstvo bila je njegova posljednja granata...'

Mostar je danas, zaključuju novinari Guardiana, i danas podjeljen grad. 'Cijela regija je u psihozi i jedna iskra mogla bi biti dovoljna da je cijelu ponovno zapali' govori Marin Tomaš

Bosnian Croats pray and light candles for the convicted general Slobodan Praljak, who killed himself seconds after the verdict in the U.N. war crimes tribunal in The Hague, in Mostar
Foto: DADO RUVIC
127 komentara

Dramatično samoubojstvo generala Slobodana Praljka, koji je u haaškoj sudnici popio otrov nakon što mu je izrečena pravomoćna presuda od 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u BiH, šokiralo je svijet. U petak su nizozemski tužitelji objavili kako je obdukcija pokazala da je Praljak popio cijanid. Posebno su snažne reakcije na Praljkovo samoubojstvo u Čapljini, njegovom rodnom gradu, ali i Mostaru, gradu koji je bio pod opsadom njegovih postrojbi. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Kao da je život ovdje potpuno stao - rekao je Miro Jovanović novinarima Guardiana koji su provjerili kako ovih dana izgleda život u Čapljini dok se oprašta od generala Praljka. 

A Bosnian Croat woman lights a candle for the convicted general Slobodan Praljak, who killed himself seconds after the verdict in the U.N. war crimes tribunal in The Hague, in Mostar | Autor: DADO RUVIC Foto: DADO RUVIC

- Želimo mu odati počast jer je bio ponosan čovjek koji se nije mogao nositi s nepravdom. Bio je jedan od nas - dodaje Jovanović koji kao i njegovi sugrađani smatra kako je presuda šestorci u Haagu duboko nepravedna. 

A wartime commander of Bosnian Croat forces, Slobodan Praljak, is seen during a hearing at the U.N. war crimes tribunal in the Hague NALAZ OBDUKCIJE Praljak se otrovao cijankalijem, srce mu je ubrzo prestalo raditi

Novinari Guardiana, pak, izvještavajući o aktualnom stanju zapadnoj Hercegovini, napominju kako je riječ o kraju koji se smatra kolijevkom hrvatskog nacionalizma te podsjećaju na šalu prema kojoj na surim hercegovačkim brdima nema ničega osim zmija, kamenja i ustaša. Primjećuju brojne hrvatske zastave kojima se iskazuje lojalnost Zagrebu, grafite kojima se veliča Dinamo te plakate s likom Slobodana Praljka na kojima je napisano “Naš heroj”. 

Bosnian Croats hang a flag displaying a portrait of General Slobodan Praljak in Mostar | Autor: DADO RUVIC Foto: DADO RUVIC

- Bio sam s njim u ratu. On nije bio kriv ni za što - tvrdi 59-godišnji Ivan Buntić i dodaje: 'Bio je poseban. Poput grčkih junaka. Možda je i znao da se ratni zločini događaju, no nije mogao mnogo učiniti iako je on bio jedan od onih koji su pokušavali uvesti red. Tu su svi imali vojske i logore'.  

I Marijana Vego, 29-godišnja cvjećarica iz Čapljine, novinarima Guardiana opisala je Praljka kao pravednu osobu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- On je bio kršćanin, katolik. Ovo je prvi put da sam i sama pomislila kako je samoubojstvo herojski čin. Dovela sam svoju djecu da zajedno zapalimo svijeću za njega. Ne kažem da ovdje nije bilo zločina, no zločini su se događali na svim stranama - ispričala je Vego britanskim novinarima. 

No, presuda izrečena Praljku i ostalima te generalovo samoubojstvo imali su odjeka mnogo šire od doline Neretve. Pravomoćnom presudom potvrđeno je da je pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman želio ostvariti viši cilj tim zločinačkim pothvatom, a nakon objave presude iz Zagreba su odaslane dvostruke poruke o Praljkovom samoubojstvu.  

NIJE GA JOŠ DOBILA Odvjetnica Pinter: Ne znam što mi je Praljak poručio u pismu...

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, podsjećaju novinari Guardiana, izjavila je kako Hrvati moraju priznati da je na hrvatskoj strani tijekom rata u BiH bilo zločina, no istaknula je da je Praljkova smrt duboko potresla hrvatski narod. Premijer Andrej Plenković poručio je pak kako je haška presuda duboko nepravedna. Guardian svoju publiku podsjeća da je Plenković predsjednika HDZ-a, dakle stranke što ju je osnovao Tuđman, dok je Kolinda Grabar-Kitarović bila kandidatkinja te stranke na predsjedničkim izborima.
Vladimir Šoljić, koji je tijekom rata bio ministar obrane Herceg-Bosne, prisjeća se u razgovoru za Guardian, karizme i hrabrosti generala Praljka kojeg je poznavao još od školskih dana. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Još tada, dok smo išli u školu, uvijek je oko sebe okupljao ljude, a kasnije, tijekom rata, uvijek je bio vođa. U to vrijeme pomogao je mnogim muslimanima, a oni su se na kraju okrenuli protiv njega i proglasili ga ratnim zločincem - kaže Šoljić ističući kako Herceg-Bosna nije stvorena na etičkom čišćenju niti planu o podjeli BiH između Hrvata i Srba, već na potrebi da se hrvatski narod u BiH obrani, posebno nakon žestokih napada Srba. Prema njegovim riječima, nitko nije zapovijedao da se čine zločini. 

- Nije tajna da svi Hrvati žele biti dio Hrvatske, no moramo biti realni. Nikada nije postojao plan o promjeni granica. Osobno sam bio na brojnim sastancima s ministrom obrane Hrvatske, i ako itko pronađe ijednu zapovijed ili naredbu da se čine zločini, spreman sam učiniti isto što je učinio general Praljak - poručio je Šoljić. 

Guardianovi novinari razgovarali su i s tamošnjim muslimanima koji drukčije gledaju na tvrdnje o obrani zapadne Hercegovine. 

Nedim Ćišić, 38-godišnji glazbenik, prisjetio se kako se njegova obitelj, nakon što su izašli iz logora nedaleko od Čapljine skrivala kod prijatelja, hrvatske obitelji. 

'ICTY JE ISPUNIO ZADAĆU' Glavni haški tužitelj: Praljak je žrtvama uskratio punu pravdu

- Jedne noći čuli smo nekoliko jakih eksplozija, što je bilo čudno jer se borbe nisu vodile tako blizu. Onda smo saznali da dižu u zrak lokale u vlasništvu muslimana. Tada smo shvatili da moramo otići - prisjeća se Ćišić. 

Armanj, 37-godišnji konobar tijekom rata, kada je još bio tinejdžer, ranjen je u nogu.  

- Četrnaest članova moje obitelji je mrtvo zbog onog čudovišta Praljka. Njegovo samoubojstvo bilo je kukavički čin. Uništio je naš most samo zato što imamo različita imena - tvrdi ovaj 37-godišnjak.  

Old Bridge is seen with poster which reads: "The old bridge surfaced for the ones who love it" in Mostar | Autor: DADO RUVIC Foto: DADO RUVIC

Mostar je danas, zaključuju novinari Guardiana, i danas podijeljen grad. Muslimani uglavnom žive na istočnoj obali grada, dok je više Hrvata na zapadnoj. Kako bi spriječila moguće sukobe policija je, nakon Praljkove smrti, pojačala ophodnje ulicama koje dijele grad. No, ne glorificiraju baš svi Hrvati Praljka čija je smrt zasigurno otvorila stare rane. 

Bosnian Croat senior wartime official Praljak is seen during TV broadcast of the appeal trial in Mostar POSLJEDNJI TV INTERVJU Praljak uoči odlaska u Haag: "Sloboda se branila smrću..."

- Praljkovo samoubojstvo bilo je njegova posljednja granata - smatra Marko Tomaš, pjesnik.  

Ovaj sin Srbina i muslimanke iz Bosne rođen je u Sloveniji, a njegovi prijatelji smatraju ga oličenjem nekadašnjeg multietničkog Mostara, koji je uništen nakon što su se susjedi okrenuli jedni protiv drugih tijekom rata. Poput mnogih građana BiH i njega frustriraju aktualni politički i ekonomski problemi koje generiraju političari dok se bave etničkim nacionalizmom.  

- Ovdje još uvijek vlada psihoza – ono što imamo nije mir, jer rat još nije završio i naši političari su ti koji su nas doveli do ovakve situacije. Cijela regija je u psihozi i jedna iskra mogla bi biti dovoljna da je cijelu ponovno zapali - govori Tomaš novinarima Guardiana.

Tema: Drama u Haagu: Praljak se otrovao!

Možda vas zanima i ovo:
Message