Obavijesti

News

Komentari 35

Dan nestalih u Domovinskom ratu: 'Mnogi više nemaju snage tražiti istinu. Mnogih ni nema'

Dan nestalih u Domovinskom ratu: 'Mnogi više nemaju snage tražiti istinu. Mnogih ni nema'

Nedostatak informacija usporava pronalazak, ali nećemo odustati. Inzistirat ćemo da nam Srbija dostavi nove i konkretne informacije koje će olakšati pronalazak nestalih, rekao je Plenković

VIDEO

Danas, 30. kolovoza, po deseti se put obilježava Međunarodni dan nestalih, a središnje obilježavanje održava se u Glini. U 12 sati počelo je svečano obilježavanje na prostoru ispred crkve, a među brojnim predstavnicima vlasti u Glini je i premijer Andrej Plenković.

POGLEDAJTE VIDEO Dan sjećanja na nestale u Domovinskom ratu

Prvo je govorila Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Naši nestali su postali brojevi, netko je htio zatrti njihov trag. Danas smo u situaciji kada mnogi više nemaju snage, ne mogu više ići s nama tražiti istinu. Mnogi su umrli i iza sebe su ostavili teško breme. One koji su živi najviše muči kome će ostaviti to breme - rekla je Alvir i pozvala opet da se otvore arhivi, da se otkrije istina o nestalima.

Pozvala je one koji žive u Hrvatskoj, a znaju gdje su masovne grobnice da skinu breme obitelji s leđa. 

- Ako se bojite, postoje načini kako nam možete dostaviti informacije. Molim vas u ime onih koji se svaki dan pitaju gdje su njihovi najmiliji - rekla je Alvir.

Glina: Polaganje vijenaca povodom Međunarodnog dana nestalih osoba

Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece nestalih branitelja navela je kako brojni nikad nisu doznali što se dogodilo njihovim najmilijima.

- Imamo obavezu nastaviti njihovim putem. Naša borba je usmjerena prema istini o našim nestalima. Svjesni smo premještanja mnogih grobnica, a oni koji su to radili šute svih ovih godina. Kako možete slobodno šetati kao da niste počinili nikakav zločin? - rekla je Rapčak.

Nemojte od obitelji očekivati zaborav, jer mi nikad nećemo popustiti, dodala je Rapčak i pozvala Vladu da nastavi od Srbije tražiti istinu.

Svima se obratio i Andrej Plenković.

- Ustrajat ćemo na rješavanje pitanja nestalih osoba. To je naša obaveza. Samo društvo koje poštuje svoj žrtve i prošlost može graditi budućnost. Pažljivo smo slušali poruke obitelji. Sama činjenica da smo se 26 godina od završetka rata okupili ovim povodom, govori o složenosti ovog pitanja. Ali to govori i o našoj ustrajnosti da rješimo ovaj problem. Nasilna odvođenja u vrijeme agresije bila su gruba kršenja ljudskih prava, o tome svjedoče ekshumirane žrtve. Samo na ovom području Sisačko-moslovačke županije nađene su 44 masovne grobnice. Čak 481 nestao je upravo na ovom području, a koji još nisu nađeni. Dobro smo vas čuli, nećemo reći da ova tema nije važna ili nije aktualna. Važno je da naše mlade generacije kroz obrazovanje i institucije shvate žrtvu civila i branitelja koji su podnijeli najveću žrtvu. Vlada je uz vas i bit će uz vas. Nedostatak informacija usporava pronalazak, ali nećemo odustati. Inzistirat ćemo da nam Srbija dostavi nove i konkretne informacije koje će olakšati pronalazak nestalih. Neka ovaj dan ne bude samo spomendan, nego i dan zova savjesti. Na današnji dan se prisjećamo i hrabrih majki iz Bedema ljubavi - istaknuo je Plenković.

POGLEDAJTE VIDEO U Glini se obilježava Dan nestalih

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'
ZLOČIN U VOĆINU

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'

Antun Volf rat je dočekao u Voćinu. Nije želio ostaviti teško bolesne roditelje. Brat Zdravko za njim i danas traga. Ogorčen je što su se nadležna tijela oglušila na sva njegova saznanja o bratovom ubojstvu

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv
JOŠ TRAŽE RODITELJE

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv

Kata Lozančić (63), Marijana Solomun (60) iz Zvonko Penić (63) već gotovo 29 godina tragaju za svojim roditeljima. Bili su nedužni i bespomoćni civili, a svaki trag im se gubi 1991. godine..
'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'
U GLINI JOŠ TRAŽE NAJMILIJE

'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'

Na popisu 1871 nestalih u Domovinskom ratu, za kojima Hrvatska u ovom trenutku traga, nalazi se i šestero djece. Ubili su ih zajedno s roditeljima. Slike nekih od njih više i ne postoje, ali obitelj i prijatelji ne odustaju...