Obavijesti

News

Komentari 90

Obitelj iz Jablanice na Pelješcu radi sezonu: 'Radi se i 70 dana u komadu, ali plaća je ekstra'

Obitelj iz Jablanice na Pelješcu radi sezonu: 'Radi se i 70 dana u komadu, ali plaća je ekstra'

Ado i Arnela praksu u kuhinji stekli su dugogodišnjim iskustvom sa vlastitim obrtom, a svoje znanje su iskoristili za sezonski rad na moru, točnije - na Pelješcu

VIDEO

Bračni par Saltaga Ado i Arnela, Jablaničanima su poznati kao dugogodišnji vlasnici objekata brze hrane. Praksu u kuhinji stekli su dugogodišnjim iskustvom sa vlastitim obrtom, a svoje znanje su iskoristili za sezonski rad na moru, točnije - na Pelješcu.

Ado kao glavni kuhar jednog restorana na Pelješcu može dobro zaraditi, priča za Jablanica.live.

- Zadnji posao koji smo supruga i ja radili u Jablanici bio je pravljenje pita ispod sača na magistralnom putu M-17. Međutim, prevelika konkurencija, krize...  Prelomio sam da radim u Hrvatskoj. Naišao sam na dva-tri oglasa i pozvao. Za 5 minuta sam se sa čovjekom dogovorio i platu i sve uslove. 2019. godine sam prvi put radio sezonu. Sve što sam se dogovorio sa vlasnikom restorana je ispoštovano - kaže Ado na početku razgovora.

'Obim posla je jako veliki, bitno se spremiti psihički i fizički'

- Tko nije spreman na veliki obim posla i ko nije kvalitet, ne preporučujem mu da dolazi na sezonu. Tko je spreman da radi, dobro je došao. Psihički i fizički morate biti spremni da izdržite glavni udar koji traje dva i po mjeseca. U cugu ćete raditi 60-70 dana. Nemate slobodan dan, radi se desetak sati svaki dan, a plate su dobre. U odnosu na nas plate su extra i to je jedna satisfakcija koja vas drži tu da radite . rekao je Ado.

Trenutno radi kao glavni kuhar na Pelješcu, a supruga mu radi na salatama i serviranju tanjira. 

Na pitanje da li je zadovoljan odnosom poslodavaca prema radniku, odgovara da to ovisi od gazde do gazde.

- Vlasnik na Pelješcu je zaista dobar čovjek. I sam radi sa nama, pomaže oko pica i prema nama je korektan i uljudan. Imam osjećaj da radim kod sebe, a ne da radim za drugoga. Gazda je dobio povjerenje u mene kao kuhara, prepustio mi je organizaciju posla, brigu o robi. Slobodnije radim sada. Posla ima, sezona je u jeku - odgovorio je Ado.

Na Pelješcu se trenutno nalazi više Jablaničana, a nekoliko njih radi u istom restoranu.

- Puno je lakše. Naš ritual je bio i druženje u Jablanici, tako da je raditi sa prijateljima jedna olakšavajuća okolnost. Kada završimo posao sjednemo skupa, rezimiramo taj dan, prisjetimo se šta se desilo, kakav je bio cirkus, ko se zezao na poslu, kakve su šale bile… Popijemo rakijicu i idemo na spavanje. Ujutru buđenje, zajednička kafica i posao ponovno - dodao je Ado.

Slobodnog vremena nema mnogo

- Savjetovao bih drugima da ne misle da su pošli na ljetovanje i da će se kupati i odmarati. Nema spajanja ugodnog sa korisnim. Ko tako razmišlja ne treba dolaziti na sezonu. Ako ćete doći morate biti spremni na rad. Ako idete sa stavom da ćete se malo kupati, malo raditi, vi ćete se vratiti nakon 7 dana kada shvatite o kojem obimu posla se radi. Tko je naučio raditi, on će bez problema odraditi sezonu. Slično kao i u našim restoranima - kaže Ado.

- Ja sam, recimo, iz restorana u Jablanici dolazio kući tako umoran da ne mogu ući u kabinu da se tuširam. Ovdje mi se to još nikada nije desilo. Imamo mi svoje stolove i stolice u restoranu i kada god nema posla, gazda nas tjera da sjednemo i odmorimo. Važno je odmoriti i pripremiti se za nalet gužve. To kod nas nema niti u jednom restoranu. Radite 17 sati i morate stajati na nogama. Nema toga ovdje, možete se odmoriti, ali kada se radi - radi se - dodaje.

- Trenutno se vidimo u Hrvatskoj. Ne vidim nikakvu budućnost kod nas u Jablanici, da me neko maltretira za 800 KM. Mogu nešto sitno raditi oko građevine, kada se vratim sa sezone, ali ovo nam je sada glavna opcija – ljeti raditi, zimi odmor. Do kada će to tako trajati vidjet ćemo - zaključio je Ado za Jablanica.live.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.