Obavijesti

News

Komentari 4

Obitelj: Mugabe će biti pokopan u nacionalnom svetištu

Obitelj: Mugabe će biti pokopan u nacionalnom svetištu
1

Mugabe, koji je kao diktator vladao Zimbabveom 37 godina do studenog 2017., kada ga je svrgnula vojska, umro je u singapurskoj bolnici prije tjedan dana u 95. godini

Prvi premijer nezavisnog Zimbabvea Robert Mugabe bit će pokopan u nedjelju u nacionalnom svetištu u glavnom gradu Harareu, rekao je glasnogovornik obitelji Mugabe u petak, što je u suprotnosti s komentarima dan ranije, prema kojima se obitelj protivi vladinom planu pokopa.

Mugabe, koji je kao diktator vladao Zimbabveom 37 godina do studenog 2017., kada ga je svrgnula vojska, umro je u singapurskoj bolnici prije tjedan dana u 95. godini.

Pokretanje videa ...

Borba oko mjesta njegova pokopa predstavljala je veliki problem za predsjednika Emmersona Mnangagwu, nekadašnjeg Mugabeova zamjenika koji se udružio s vojskom kako bi ga svrgnuo s vlasti. Prijetila je opasnost da će na vidjelo izaći duboke podjele u vladajućoj stranci ZANU-PF.

Umro je Robert Mugabe: Volio je Tita i htio je vladati do smrti
Umro je Robert Mugabe: Volio je Tita i htio je vladati do smrti

"Mogu potvrditi da će biti pokopan među nacionalnim herojima u nedjelju", rekao je glasnogovornik obitelji Leo Mugabe, dodajući da će nakon službene ceremonije uslijediti privatno obiteljsko okupljanje kod spomenika herojima oslobodilačkog rata protiv manjinske bjelačke vlasti.

Mugabeovo je tijelo stiglo u Zimbabve iz Singapura u srijedu.

Neki Mugabeovi srodnici izrazili su neslaganje s načinom na koji su, bivši "drugovi" poput Mnangagwe svrgnuli Mugabea, te su se založili za pokop bivšeg predsjednika u rodnom selu.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa i kenijski Uhuru Kenyatta bit će prisutni na sprovodu.