Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Obitelji i prijateljima sređivala porez, šteta je 921.000 kuna

Sumnjiče je da je od 19. svibnja 2011. godine do 13. ožujka 2017. godine, kao djelatnica Porezne uprave počinila više kaznenih djela. Oštetila je državni proračun, Grad Viroviticu i Općinu Suhodolje

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
8 komentara

Djelatnici Uskoka iz Osijeka završili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 57-godišnjakinjom, koju sumnjiče za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Sumnjiče je da je od 19. svibnja 2011. godine do 13. ožujka 2017. godine, kao djelatnica Porezne uprave počinila više kaznenih djela koristeći svoj položaj i ovlasti kako bi sebi ili drugome pribavila nepripadnu imovinsku korist.

Djelatnica je bila ovlaštena za utvrđivanje poreza, doprinosa i drugih javnih davanja, usklađivanja statusnih podataka i vođenja dosjea, zaprimanja i obrade podnesenih prijava, provjere iskazanih podataka o poslovanju poreznih obveznika iz svoje nadležnosti i bilježenja poreznih obveza u poreznom knjigovodstvu.

Kaznena djela počinila je znajući da određeni porezni obveznici nemaju pravo na povrat  poreza i prireza na dohodak niti preplatu poreza na dodanu vrijednost, doprinosa i drugih davanja. Cilj je bila nepripadna materijalna korist članova obitelji i prijatelja.

Neistinito je u Informacijskom sustavu Porezne uprave prikazivala preplate poreza i prireza na dohodak, doprinosa i drugih davanja, koje su potom neosnovano isplaćivane na račune članova obitelji i prijatelja.

Time je oštećen Državni proračun RH, proračun Grada Virovitice i Općine Suhopolje. Osim toga, u namjeri da članovima obitelji i prijateljima neosnovano omogući zatvaranje dospjelih poreznih obveza, neistinito je knjižila njihove uplate doprinosa za: mirovinsko osiguranje, zapošljavanje, zdravstveno osiguranje, zaštitu zdravlja na radu, mirovinsko osiguranje.

Knjižila je i uplate poreza na: dodanu vrijednost, dobit, promet nekretnina, cestovna motorna vozila te poreza i prireza na dohodak, koje nisu stvarno uplaćene. Time je članovima obitelji i prijateljima omogućila zatvarane dospjelih poreznih obveza na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske, proračuna Grada Virovitice, proračuna Općine Suhopolje, proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, proračuna Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, te proračuna Virovitičko-podravske županije.

Ukupna materijalna šteta iznosi oko 921 tisuću kuna.

Možda vas zanima i ovo:
Message