News

Komentari 65

Objavili izvješće o splitskom Domu: 'Nije bilo nepravilnosti'

Objavili izvješće o splitskom Domu: 'Nije bilo nepravilnosti'

U zaključcima Ministarstva zdravlja navodi da u postupanju zdravstvenih i drugih djelatnika Doma nije bilo nepravilnosti i propusta. Ističe se da su korisnici bili primjereno zbrinuti

Ministarstvo zdravlja objavilo je napokon na svojim stranicama objedinjeno izvješće o postupanjima i suzbijanju širenja korona virusa u Domu za starije i nemoćne Split. 

U njegovoj izradi sudjelovalo je i Ministarstvo za demografiju te se u zaključcima navodi da u postupanju zdravstvenih i drugih djelatnika Doma nije bilo nepravilnosti i propusta. Ističe se da su korisnici bili primjereno zbrinuti, vezano uz njihovo zdravstveno stanje, odnosno njihove primarne dijagnoze zbog kojih su mogli imati takve simptome. 

Dodaje se da u postupanju izabrane liječnice opće/obiteljske medicine nije bilo propusta obzirom da je odmah nakon postavljanja sumnje na infekciju COVID-19, bolest uzrokovanu koronavirusom SARS-CoV-2, postupila sukladno uputama HZJZ-a.

U postupanju zdravstvenih radnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije prema korisnicima i djelatnicima Doma za starije i nemoćne osobe Split nije bilo nepravilnosti i propusta, obzirom da su žurno poduzeli i proveli sve potrebne epidemiološke mjere na temelju objavljenih epidemioloških izvida te nakon potvrde SARS CoV-2 infekcije kod pojedinih korisnika. 

Isto tako, u zaključcima se ističe da je ovo nove stanje za koje nitko nije imao gotovog recepta, a da je borba s virusom tražila pojačanu budnost, disciplinu, brze reakcije i prilagodbu na nove okolnosti. Dodaju i da su korisnici domova za starije i nemoćne u sve većem broju vrlo visoke životne dobi, s brojnim komorbiditetom. Zbog toga, dodaju, nije uvijek lako utvrditi što je uzrokovalo promjenu stanja ili primjerice povišenu temperaturu. 

Izvješće je potpisano 30. travnja, a u cijelosti ga pročitajte OVDJE.