Obavijesti

News

Komentari 253

Objavili snimku bombardiranja ISIL-a, militanti prijete Obami

Objavili snimku bombardiranja ISIL-a, militanti prijete Obami
13

Sjedinjene Države u petak su započele napad na islamističke militante ISIL-a na sjeveru Iraka. Dva zrakoplova ispalila su projektile na pokretnu topničku jedinicu

VIDEO

Nakon što je ranije u petak Pentagon objavio da su dva borbena aviona bombardirala mobilne artiljerijske položaje Islamske države , u večernjim satima objavljeno je da su izvedena još dva napada u blizini Erbila , glavnog grada kurdske autonomne pokrajine na sjeveru Iraka.

Izvršen j e napad bespilotnom letjelicom na minobacačke položaje ISIL-a , a kada su se borci tog pokreta vratili na položaje, izvršen je još jedan napad. Nedugo zatim, č etiri aviona F/A-18 bacila su osam laserski navođenih raketa na konvoj vozila ISIL-a i minobacačku poziciju.

Ranije u petak, borci ISIL-a su bombardirani dok su prevozili artiljeriju izvan Erbila , nedaleko od mjesta gdje se nalaze američki vojnici.

Glasnogovornik Pentagona, kontraadmiral John Kirby, rekao je da su dva aviona F/A-18 bacila laserski navođene rakete teške 250 kilograma na komad artiljerije i kamion koji ju je vukao, javlja AP.

Položaji Islamske države korišteni su u sukobima protiv kurdskih snaga u blizini Erbila.

Pokretanje videa...

REUTERS/PIXSELL VIDEO

Zračne napade odobrio Obama

Zračne napade jutros je odobrio i najavio predsjednik SAD-a Barack Obama . Kazao je da su oni opravdani ukoliko predstavljaju prijetnju američkim interesima ili kako bi se zaustavili pokolj vjerskih manjina. SAD je već slao humanitarnu pomoć Iraku čije su dijelove zauzeli pripadnici militantne skupine ISIL.

- Ako džihadisti krenu prema Erbilu, suočit će se s udarima. Suočeni smo sa situacijom u kojoj su nevini žrtve strašnog nasilja. Ne možemo odvraćati pogled -  kazao je američki predsjednik.

Obama je izjavio kako će SAD napasti militante ako se njihovi konvoji približe Irbilu gdje se nalazi veliki broj američkih diplomata i vojnih savjetnika, ili ako zaprijete Bagdadu. Napad je odobren i u slučaju potrebe pomoći iračkim vlastima da slome opsadu na planini Sinjar i spase zarobljene civile.

Pokretanje videa...

REUTERS/PIXSELL VIDEO

Militanti zaprijetili Obami

Istog dana kada je predsjednik Barack Obama odobrio zračne napade na militante u Iraku, pripadnici Islamske države poslali su mu brzi odgovor.

- Podignut ćemo zastavu Alaha na Bijeloj kući - poručio je jedan militant u dokumentarcu Vice News koji je objavljen u četvrtak.

Velika Britanija će pružiti tehničku pomoć

Britanski premijer David Cameron pozdravio je akciju i kazao da je njegova zemlja spremna SAD-u pružiti humanitarnu, ali ne i vojnu pomoć . Akciju SAD-a pozdravio je i francuski predsjednik François Hollande koji nije odbacio mogućnost da se u nju uključe i francuske vojne snage.

- Međunarodna zajednica ne može ignorirati prijetnju koju predstavlja napredovanje te terorističke skupine za lokalno stanovništvo i stabilnost ne samo Iraka nego cijele regije. Francuska će sa SAD-om i ostalim međunarodnim partnerima razmotriti što treba poduzeti da bi se okončale patnje civila. Spremni smo preuzeti svoj dio odgovornosti - rekao je Hollande u priopćenju.

Turska koja ima 370 kilometara dugu granicu sa sjevernim Irakom i zabrinuta je napredovanjem islamskih militanata prema Erbilu , glavnom gradu autonomne kurdske regije koja služi kao tampon zona između Turske i nestabilnog juga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 253
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...