Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
253 komentara

Objavili snimku bombardiranja ISIL-a, militanti prijete Obami

Sjedinjene Države u petak su započele napad na islamističke militante ISIL-a na sjeveru Iraka. Dva zrakoplova ispalila su projektile na pokretnu topničku jedinicu

REUTERS/PXL
Foto: REUTERS/PXL
253 komentara

Nakon što je ranije u petak Pentagon objavio da su dva borbena aviona bombardirala mobilne artiljerijske položaje Islamske države , u večernjim satima objavljeno je da su izvedena još dva napada u blizini Erbila , glavnog grada kurdske autonomne pokrajine na sjeveru Iraka.

Izvršen j e napad bespilotnom letjelicom na minobacačke položaje ISIL-a , a kada su se borci tog pokreta vratili na položaje, izvršen je još jedan napad. Nedugo zatim, č etiri aviona F/A-18 bacila su osam laserski navođenih raketa na konvoj vozila ISIL-a i minobacačku poziciju.

Ranije u petak, borci ISIL-a su bombardirani dok su prevozili artiljeriju izvan Erbila , nedaleko od mjesta gdje se nalaze američki vojnici.

Glasnogovornik Pentagona, kontraadmiral John Kirby, rekao je da su dva aviona F/A-18 bacila laserski navođene rakete teške 250 kilograma na komad artiljerije i kamion koji ju je vukao, javlja AP.

Položaji Islamske države korišteni su u sukobima protiv kurdskih snaga u blizini Erbila.

Zračne napade odobrio Obama

Zračne napade jutros je odobrio i najavio predsjednik SAD-a Barack Obama . Kazao je da su oni opravdani ukoliko predstavljaju prijetnju američkim interesima ili kako bi se zaustavili pokolj vjerskih manjina. SAD je već slao humanitarnu pomoć Iraku čije su dijelove zauzeli pripadnici militantne skupine ISIL.

- Ako džihadisti krenu prema Erbilu, suočit će se s udarima. Suočeni smo sa situacijom u kojoj su nevini žrtve strašnog nasilja. Ne možemo odvraćati pogled -  kazao je američki predsjednik.

Obama je izjavio kako će SAD napasti militante ako se njihovi konvoji približe Irbilu gdje se nalazi veliki broj američkih diplomata i vojnih savjetnika, ili ako zaprijete Bagdadu. Napad je odobren i u slučaju potrebe pomoći iračkim vlastima da slome opsadu na planini Sinjar i spase zarobljene civile.

Militanti zaprijetili Obami

Istog dana kada je predsjednik Barack Obama odobrio zračne napade na militante u Iraku, pripadnici Islamske države poslali su mu brzi odgovor.

- Podignut ćemo zastavu Alaha na Bijeloj kući - poručio je jedan militant u dokumentarcu Vice News koji je objavljen u četvrtak.

Velika Britanija će pružiti tehničku pomoć

Britanski premijer David Cameron pozdravio je akciju i kazao da je njegova zemlja spremna SAD-u pružiti humanitarnu, ali ne i vojnu pomoć . Akciju SAD-a pozdravio je i francuski predsjednik François Hollande koji nije odbacio mogućnost da se u nju uključe i francuske vojne snage.

- Međunarodna zajednica ne može ignorirati prijetnju koju predstavlja napredovanje te terorističke skupine za lokalno stanovništvo i stabilnost ne samo Iraka nego cijele regije. Francuska će sa SAD-om i ostalim međunarodnim partnerima razmotriti što treba poduzeti da bi se okončale patnje civila. Spremni smo preuzeti svoj dio odgovornosti - rekao je Hollande u priopćenju.

Turska koja ima 370 kilometara dugu granicu sa sjevernim Irakom i zabrinuta je napredovanjem islamskih militanata prema Erbilu , glavnom gradu autonomne kurdske regije koja služi kao tampon zona između Turske i nestabilnog juga.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message