News

Komentari 61

Objavljene plaće Hrvata s VSS-om: U prosvjeti su najgore

Objavljene plaće Hrvata s VSS-om: U prosvjeti su najgore

Fakultetska diploma najviše vrijedi u farmaciji i promidžbeno-reklamnom biznisu, a prosječna je plaća oko 14 tisuća kuna neto. Blizu te svote su i inženjeri rudarstva

Zaposleni u obrazovanju s VSS-om, druga su najslabije plaćena VSS skupina nakon tristotinjak ljudi koji s fakultetskom diplomom rade u zaštitarskoj branši i zarađuju oko 6600 kuna, javlja Večernji list. 

Hrvatska među zaposlenima u pravim osobama, tvrtkama i javnim ustanovama ima oko 265 tisuća visokoobrazovanih radnika, što je druga najbrojnija grupacija zaposlenih prema stručnoj spremi. 

Najbrojniji su radnici sa srednjom školom i njih je oko 595 tisuća, a prosječna im je plaća 5460 kuna. Diploma više škole donosi 7154 kune, a u Hrvatskoj s višom školom radi oko 98 tisuća zaposlenik. 

Na trećem su mjestu malobrojni visokokvalificirani radnici, njih nešto više od 10.000, koji su uoči godine korone u prosjeku zarađivali 6562 kune. U pet godina plaće su im porasle samo za 10 posto i najsporije u grupacijama prema stručnoj spremi. Naravno, takav radnik može zarađivati i više, ovisno o branši u kojoj radi, a ova grupacija najviše zarađuje u farmaciji gdje su im plaće oko 12 tisuća kuna mjesečno. 

U zadnjih pet godina najbrže su rasle plaće za oko 56 tisuća NKV radnika, i to 20 posto, te su premašile četiri tisuće kune. Polukvalificirani radnici zarađivali su 500 kuna više, a kvalificirani 900 kuna više i plaća im je 4912 kuna. 

Fakultetska diploma najviše vrijedi u farmaciji i promidžbeno-reklamnom biznisu, a prosječna je plaća oko 14 tisuća kuna neto. Blizu te svote su i inženjeri rudarstva. U javnoj upravi im je plaća oko 9000 kuna, a u obrazovanju 6750 kuna. 

Inače, u godini za koju je rađena jučer objavljena analiza Državnog zavoda za statistiku prosječna neto plaća bila je 6382 kune, a podaci su prikupljeni iz godišnjeg izvještaja tvrtki. Pet godina ranije, 2014. godine, prosječna je plaća bila 5529 kuna i do kraja 2019. godine porasla je 15 posto, javlja Večernji list. 

Najčitaniji članci