Obavijesti

News

Komentari 540

Državni vrh u Okučanima na svečanosti u povodu Bljeska

Državni vrh u Okučanima na svečanosti u povodu Bljeska
14

Komemoracijom i polaganjem vijenaca u Spomen-parka hrvatskih vitezova u Okučanima državni dužnosnici, obitelji poginulih hrvatskih branitelja i predstavnici udruga odali su počast braniteljima

VIDEO

Prošlo je više od dva desetljeća od Bljeska, veličanstvene Vojno redarstvene operacije koju su zajedničkim snagama 1. svibnja 1995. godine izveli Hrvatska vojska u policija s ciljem oslobađanja okupiranog teritorija. Svečanom obilježavanju 21. obljetnice u Okučanima u nazočili su Željka Reiner, predsjednik Hrvatskog sabora, Tihomir Orešković, predsjednik Vlade, ministri iz Vlade te jedan broj saborskih zastupnika. 

U Okučane su došli i preživjeli sudionici Bljeska, među kojima je bio i general Mladen Kruljac koji je sa svojom postrojbom prvi ušao u oslobođene Okučane. Ove godine svečanosti nije nazočila Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica države i vrhovna zapovjednica oružanih snaga RH. Neposredno pred početak komemoracije središte Okučana nadletjela tri MIG-a Hrvatskog zrakoplovstva.  

Komemoracijom u Spomen parku hrvatskih vitezova u središtu Okučana paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odana je počast svim poginulim braniteljima. Prvi su vijenac položili članovi obitelji poginulih s tim da su prije toga pročitana imena 51 poginulog koji su položili svoje živote za oslobađanje zapadne Slavonije. 

POGLEDAJTE VIDEO: Premijer Orešković i predsjednik Sabora Reiner na čelu svečane kolone

Pokretanje videa...

00:38

 

Nakon njih vijenac je položio Željko Reiner u nazočnosti cijelog državnog vrha. Nakon komemoracije predsjednik Hrvatskog sabora je otvorio županijske športske igare hrvatskih branitelja, u organizaciji Udruge dobrovoljaca i veterana domovinskog rata Brodsko-posavske županije.

Misa zadušnica u crkvi Sv. Vida mučenika, za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu predvodio je požeški biskup mosn. dr. Antun Škvorčević.

Premijer Orešković je oko podneva obišao Spomen sobu Vojno-redarstvene operacije "Bljesak" u Okučanima, a potom je nazočio taktičko tehničkom zboru naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi OS RH. Inače ovogodišnju svečanost pokvarilo je i vrijeme, jer oko podneva je počela kiša.

 

- Kada god se nađem na mjestima gdje su naši borci pali, kada vidim naše invalide i djecu poginulih nije mi lako, sve one koji su dali život za Domovinu ne smijemo zaboraviti – rekao je Tihomir Orešković, predsjednik Vlade u Okučanima. Na pitanje kako ocjenjuje današnju situaciju u Hrvatskoj, Orešković je rekao da bi građani uskoro mogli osjetiti pozitivne pomake nabolje, nakon što je ova Vlada poduzela sve da se pokrene gospodarstvo i da u zemlju dođu investitori. Orešković je rekao i da radnici u Hrvatskoj uživaju sva prava kao i svi radnici u EU, no bez konkretnog odgovora kako povećati broj zaposlenih, kao i o tome kako natjerati poslodavce da radnicima plate za odrađeno.

– Spremni smo sjesti sa našim socijalnim partnerima i razgovarati o tome jer nam je zajednički cilj podići standard svima – rekao je Tihomir Orešković.


- Slobodne Hrvatske bez Bljeska i Oluje ne bi bilo kakva je danas. Možda bi bila neka krnja, jedna trećina, ali sigurno ne ovakve kakva je danas. Prvi 100 dana Vlade ja bi rekao da je to na neki način bilo uhodavanje, to se postiglo i početni rezultati su dobri. Pred nama je program reformi. Oni koji su cijelo vrijeme pitali gdje su ti programi sada govore zašto su te reforme, čak neke detalje oko reformi ne znajući izmišljaju i dodaju. Sada imamo koncept tih reformi i uvjeren sam da će ih ova Vlada provesti. Razlike koje se pojavljuju između koalicijskih partnera i onih koji podupiru koaliciju su normalne, jer da te razlike ne postoje b i ja mislim da oni koji ih – rekao je Željko Reiner, predli bi svi ista stranka- To pretjerivanje sa interpretiranjem pojedinih razlika ja mislim da je samo želja onih koji bi željeli da se ponovo vrate na vlast, ali to se neće dogoditi tako brzo –rekao je Željko Reiner, predsjednik Hrvatskog sabora.

Vojno-redarstvena akcija "Bljesak" započela je 1. svibnja 1995. u 5,30 sati vojnom operacijom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija, iz pravca Novske i Nove Gradiške. Akcija je trajala 36 sati i završena je 2. svibnja u popodnevnim satima. Oslobođeno je 500 četvornih kilometara, do tada okupiranog, teritorija.

Na glavnim pravcima napada bile su  81. gardijska bojna,  5. gardijska brigada te dijelovi 1. i  3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.

Akcija je trajala 36 sati i završena je 2. svibnja u popodnevnim satima. Hrvatski bojovnici i policajci su za vrijeme akcije oslobodili 500 četvornih kilometara, do tada okupiranog, teritorija, nakon čega je uspostavljen promet autocestom Zagreb - Lipovac te je istočni dio Hrvatske napokon, nakon četverogodišnje srpske okupacije, prometno bio povezan sa Zagrebom. U akciji je sudjelovalo 7200 policajaca i pripadnika HV-a, poginuo je ili umro nakon ranjavanja 21 hrvatski branitelja dok ih je 162  ranjeno.

U vrijeme izvođenja akcije život je izgubio i pilot Rudolf Perešin čiji su zrakoplov Srbi uspjeli pogoditi iznad rijeke Save.

Nakon akcije, u znak odmazde, Milan Martić, vođa pobunjenih Srba, izdao je suludu zapovijed granatiranja Novske, Siska, Karlovca kao i Zagreba u kojem je poginulo šestero ljudi dok ih je 176 ranjeno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 540
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu