Obavijesti

News

Komentari 30

Obnova objekata u županjskoj Posavini krenut će od 1. srpnja

Obnova objekata u županjskoj Posavini krenut će od 1. srpnja
1

Cilj je da se što prije krene sa obnovom poplavljenih kuća i objekata s tim da će predloženi zakon omogućiti da se sve odvija puno brže i bez uobičajenih procedura

VIDEO

Od 1. srpnja poplavljena područja Vukovarsko-srijemske županije postat će veliko gradilište, najavila je to prilikom današnje posjete poplavljenim područjima županjske Posavine ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. 

Najavila je da će ministarstvo koje vodi biti imenovano kao glavno za obnovu stradalih područja kao i da će po hitnoj proceduri u Sabor biti upućen Zakon o sanaciji stradalih objekata u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Cilj je da se što prije krene s obnovom poplavljenih kuća i objekata s tim da će predloženi zakon omogućiti da se sve odvija puno brže i bez uobičajenih birokratskih procedura i smetnji.

Cilj da se većina posla odradi do kasne jeseni

- Prema snimkama iz zraka vidljivo je da je bilo poplavljeno 2689 kuća i 7402 raznih drugih pomoćnih i gospodarskih objekata na poplavljenim područjima. Želimo da se glavnina posla odradi do kasne jeseni ove godine s tim da bi neke kuće bile u cijelosti završene i spremne za useljene - rekla je Mrak Taritaš.

Ministarstvo je prema obavljenom stručnom nadzoru i zatečenom stanju poplavljene kuće podijelilo u tri kategorije. Prva i najzahtjevnija je ona u koju spadaju kuće koje se radi pričinjene štete moraju rušiti i samim tim ponovno graditi od temelja. Druga kategorija su kuće koje se mogu rekonstruirati i tako obnoviti, a treća su kuće gdje šteta nije velika i gdje se zahtijevaju manji građevinski zahvati. Ministrica je najavila i mogućnost da ministarstvo ljudima koji izraze želju da sami rade na obnovi svojih kuća isplati određenu naknadu za to.

Poplavljena područja obišao izaslanik vlade UAE

- Danas je na teren poslano 18 ekipa građevinskih inženjera. Oni će raditi na procjeni šteta, a cilj je da vidimo koliko im vremena treba za analizu stanja u jednom objektu tako da ćemo odmah znati i koliko će nam vremena trebati za pregled svih kuća u poplavljenim područjima. Idućeg tjedna će ekipe ponovno na teren. Kada dođu u kuću oni će odmah praviti zapisnik, ali i procjenu šteta, koji se sve radovi iziskuju i koliko će taj posao okvirno koštati. Vlasnik kuće će na licu mjesta i potpisivati zapisnik - rekla je Mrak Taritaš.

Poplavljene dijelove istoka Hrvatske je zajedno sa ministricom Mrak Taritaš i ravnateljem DUZS Jadranom Perinićem, u svojstvu izaslanika zaklade šeika Khalifa Bin Zayed Alnahyan i vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata obišao i  Eid Mohamed Ahmed Suhail Al Mazrouei. On je rekao da je došao u obilazak poplavljenih područja županjske Posavine kako bi vidio kakvo je stanje što će sve prenijeti Vladi UAE, a da će oni na osnovu toga vidjeti što i kako pomoći.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.