Obavijesti

News

Komentari 32

Obračun u Lepoglavi: Ubojica napravio bodež i izbo nasilnika

Obračun u Lepoglavi: Ubojica napravio bodež i izbo nasilnika
1

Stjepan Maurović (34) je tijekom prebrojavanja u hodniku lepoglavske kaznionice u subotu u 7.25 sati priručno izrađenim bodežom izbo zatvorenika (35)

VIDEO

Stjepan Maurović (34) je tijekom prebrojavanja u hodniku lepoglavske kaznionice u subotu u 7.25 sati priručno izrađenim bodežom izbo zatvorenika Joška Kudrića Božića (35) koji je u zatvoru jer je na smrt pretukao Nikolu Krmeka (20). Božić Kudrić je preživio napad. O incidentu se oglasilo i Ministarstvo pravosuđa: 

- U subotu, 18. veljače 2017. godine u Kaznionici u Lepoglavi je u 7.25 sati na hodniku odjela za smještaj zatvorenika došlo do tjelesnog napada jednog zatvorenika na drugog. Zatvorenik je prišao  s leđa drugom te mu improviziranim bodežom napravljenim od dijela drške od žlice i plastičnog nastavka drške od metle nanio ubodne rane po glavi, lijevoj ruci i leđima.Službenici pravosudne policije pravovremeno su intervenirali i onemogućili zatvorenika u daljnjem nanošenju ozljeda- navode u Ministarstvu dodajući kako je ozlijeđeni pregledan u ambulanti Kaznionice a zatim sproveden u Opću bolnicu u Varaždinu  gdje su mu konstatirane višestruke ozljede. 

Josko Bozic Kudric

FOTO: Izbodeni Joško Kudrić Božić

Dobio 25 godina zatvora za ubojstvo šefa

Maurović je u studenom 2011. na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđen na 25 godina zatvora za teško ubojstvo i pokušaj ubojstva.

On je 18. ožujka 2011., na gradilištu Zagrebgradnje u Palinovečkoj ulici u Zagrebu, hicima iz pištolja te sa 17 uboda nožem usmrtio svog poslovođu Srećka Radića (41). Za teško je ubojstvo dobio 23 godine zatvora, a za pokušaj ubojstva tri godine što je objedinjeno u kaznu od 25 godina zatvora. Uz to sutkinja mu je odredila obvezno psihijatrijsko liječenje. 

Kod izricanja presude kao olakotne okolnosti sud mu je uzeo njegovo ranije neosuđivanje, bitno smanjenju ubrojivost te težak životni put. Kao otegotnu okolnost uzeli su brutalnost samog djela. Maurović je naime u Radića pucao s udaljenosti od jednog metra, a onda ga izbo nožem. Kao otegotnu okolnost Mauroviću su uzeli i činjenicu da je i sam ostao bez oca koji je nestao, a sada isto zbog njega prolazi i troje Radićeve djece. 

Tomislav Miletić/Pixsell

FOTO: Stjepan Maurović

Opsovao mu je oca

Navodno je glavni okidač za stravičan zločin bio osjećaj poniženja te često vrijeđanje i podcjenjivanje od strane poslovođe koje je kulminiralo u trenutku kada mu je Radić opsovao i mrtvog oca u grobu. Radić i Maurović su se sukobili nekoliko dana prije na gradilištu u Rovinju nakon čega je Maurović dao otkaz, vratio se u Zagreb te preko oglasnika kupio pištolj. Zatim je sačekao da se poslovođa vrati u Zagreb, a onda ga je napao.

U okršaju je ranjen i djelatnik iste tvrtke R.G. (29) kojeg je Radić koristio kao živi zid. Maurović je pucao u obojicu, a kad se R.G. odmaknuo Maurović je hicima oborio Radića, a zatim ga izmasakrirao nožem.

Na smrt pretukao mladog Splićanina

Napadnuti Joško Božić Kudrić (33) u svibnju 2016. na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno je osuđen na osam godina zatvora zbog kaznenog djela nanošenja teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom u kojoj je život 1. prosinca prošle godine izgubio Nikola Krmek (20).

Kako je obrazložio sudac Slavko Lozina, Kudrić je nanio lake tjelesne ozljede olako misleći da neće dovesti do teških tjelesnih ozljeda kojima je Krmek podlegao u bolnici deset dana nakon ozljeđivanja. Naime Krmek se, nakon što ga je Kudrić tri puta udario šakom u automobilu, žalio kako mu je loše te je pao na pod udarivši glavom u beton.

Sudac Lozina u obrazloženju je istaknuo svjedočenje svjedoka Amela Hadžića koji je bio s njima u automobilu. On je kazao kako je Nikola nehotice udario Kudrića tijekom vožnje nakon čega je Kudrić tri puta snažno vratio udarac. Od udarca krv je špricnula na vjetrobransko staklo i strop automobila. Nakon što su se dovezli na TTTS Kudrić je iz pretinca izvadio heroin, a Hadžić je izašao van telefonirati. Kad se vratio Krmeku je i dalje išla krv iz nosa, žalio se da mu je loše i tražio je vodu. Odvezli su se 200-ak metara dalje gdje su bila dva muškarca od kojih su zatražili gumu da poliju Nikolu.

'Presuda će pasti kao kruška'

Tada je Nikola izašao iz auta, pao na pod i udario glavom u beton. Zatim su ga sva četvorica stavili u automobil, a dvojac ga je odvazao u bolnicu.

- Svaka od te tri lake ozljede mogla je dovesti do gubitka ravnoteže, o čemu je govorio i vještak Antonio Alujević koji nije mogao utvrditi je li i herion uzrok pada. Ali znamo tko je heroin izvadio iz pretinca, optuženik je pridonio svemu dajući mu heroin. Dr. Šarić je vještačenjem utvrdila da optuženik ima poremećaj ličnosti. Od 2003. godine ima 19 pravomoćnih presuda i to za krađe, razbojništva, protupravno oduzimanje slobode, napad na službenu osobu i općeopasne radnje. To je otegotna okolnost u ovom slučaju. Olakotna okolnost jest to što je optuženik pokazao volju i želju da pomogne i čak mu vjerujem da je prolazio kroz crveno da bi ga što prije dovezao u bolnicu. Inače je za ovakvo djelo predviđena kazna od tri do 15 godina – kazao je sudac Lozina naglasivši kako mu se čini da je Kudrić inteligentna osoba koja se razumije u pravo te da ima fizičke predispozicije da bude uspješan u borilačkim vještinama pa mu je žao što je odabrao krivi put.

Nakon izricanja presude Joško Božić Kudrić uzeo je riječ zatraživši da mu što prije pošalju presudu i obrazloženje kako bi se što prije mogao žaliti.

- Presuda će vam pasti kao kruška - dobacio je Kudrić sucu Lozini na odlasku.

Ima čak 120 prijava, ali bi se uvijek izvukao

Blistavu 'karijeru' prepunu razbojništava, teških krađa, droge, obijanja bankomata, mnogih kaznenih djela prepunih nasilja i protupravnog oduzimanja slobode, Joško Božić Kudrić (33) iz Splita počeo je prije deset godina ukupno prikupivši više od 120 prijava.

Svaki put nekako bi se izvukao, malo istrage, papirologije, malo povlačenja po sudovima i za čas bi izašao na slobodu

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa