Obavijesti

News

Komentari 4

Obradili trećinu prijava poreza, vratili su pola milijarde kuna

Obradili trećinu prijava poreza, vratili su pola milijarde kuna
1

U Zagrebu je dosad obrađena četvrtina pristiglih poreznih prijava, Rijeci 15 posto, Splitu 23, Osijeku 32, a Varaždinu i Sisku više od 70 posto pristiglih prijava

VIDEO

Do početka lipnja porezna je uprava obradila 300.000 poreznih prijava i vratila pola milijarde kuna preplaćenog poreza! Ovo je posljednja godina u kojoj građani mogu ostvariti pravo na povrat poreza za stambene kredite, zdravstvene usluge te premije životnog i mirovinskog osiguranja.

Među 300 tisuća obrađenih prijava nalazi se 24 tisuće građana koji su zatražili povrat poreza za stambene potrebe, 23 tisuće za zdravstvene usluge, 34 tisuće osoba prijavilo je izdatke za životno osiguranje, 8 tisuća za treći mirovinski stup, dok je najveći broj građana koristio olakšicu za dopunsko zdravstveno osiguranje – 114 tisuća.

Prosječan iznos povrata za 2010. je 1750 kuna. Te su se olakšice mogle koristiti samo za pola godine, što je vjerojatno i razlog smanjenog interesa građana za podnošenje prijava – dok ih je prošle godine bilo 1,12 milijuna, ove su godine građani predali 860 tisuća prijava. Porezne su prijave morali predavati građani koji su tijekom godine mijenjali radna mjesta i poslodavce, ali i zaposleni na područjima od posebne državne skrbi jer se njima tek na godišnjoj prijavi priznaju povećani osobni odbici.

Isplata povrata jedna je od problematičnih točaka u odnosu države i lokalnih jedinica jer je porez na dohodak prihod gradova i općina, pa je isplata povrata njihova obveza. Ministarstvo financija očekuje da će ove godine biti isplaćeno 1,7 milijardi kuna povrata. U Zagrebu je dosad obrađena četvrtina pristiglih prijava, Rijeci 15 %, Splitu 23 %, Osijeku 32 %, a Varaždinu i Sisku više od 70 %.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.