Obavijesti

News

Komentari 100

Nepravomoćna presuda Ivi Sanaderu u utorak u 10 sati

Nepravomoćna presuda Ivi Sanaderu u utorak u 10 sati
4

Sanadera se tereti da je za 10 milijuna eura prepustio MOL-u upravljačka prava u Ini, kao i za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje provizije od Hypo banke

VIDEO

Tužiteljstvo je počinilo niz grešaka u ovom postupku, tvrdi odvjetnik Čedo Prodanović koji je u četvrtak iznio završne riječi na suđenju Ivi Sanaderu u slučaju Hypo i INA-MOL. 

- Smatram da Sanader nije počinio ni jedno djelo za koje ga se tereti. Apsolutno nisam čuo razlog zašto se isplatila provizija. U takvoj situaciji je umobolno, ja mislim da nije ni moguće na način kako tvrdi tužiteljstvo. Nije dokazano osnovno, a to je da je Sanader dobio proviziju. On nije bio glavni pregovarač, glavni pregovarač je bio Mate Granić - tvrdi Prodanović za slučaj Hypo. 

-  Ja ne kažem da je Granić uzeo proviziju, ali prebacuje sumnju na Sanadera. Granić je dao pet iskaza. Ne znam koji je istinit, a koji nije. Ali znam što je govorio i gdje je skrivao istinu. Nesporno je da je Granić pokušao minorizirati svoju ulogu - nastavio je Prodanović. Što se tiče Eugena Laxe, Prodanović kaže:

- Provizija je isplaćena Eugenu Laxi ili nekome tko se tako predstavljao. Potpisane su četiri isplatnice od različitih osoba, ali to ne znači da ih je uzeo Ivo Sanader. Ta osoba je viđena, ali svi su rekli da to nije Sanader. 

"Vidakoviću ništa ne vjerujemo"

Prodanović je rekao i kako obrana od početka ništa ne vjeruje svjedoku Dragi Vidakoviću.

- Znamo da je Vidaković u Hrvatskoj imao velikih problema, da je pobjegao u Ameriku gdje je imao silne nekretnine. I onda je u dokolici čitao naše novine, vidio da Sanader ima nekakvih problema i sjetio se da on o tome nešto zna. Pa se javio USKOK-u da im to ispriča - kaže Prodanović. 

"Ježić se dogovorio s USKOK-om"

Što se tiče dijela optužnice INA-MOL, Prodanović se obrušio na ključnog svjedoka USKOK-a Roberta Ježića.

- Gospodin Ježić tvrdi da je zamoljen od Sanadera da primi novac za njega. Taj novac je ostao na tom računu i u zadnjem navratu je rekao da novac ima, ali da ga ne može odmah uplatiti. Prvo je tvrdio da je taj novac na računu Xenoplasta. U sljedećem iskazu tvrdi da je novac dao Diokiju kao zajam, to znači, da ako je dao zajam taj novac nije mogao biti na računu. Tu naravno nije kraj, onda je počeo zvrndati i rekao je da on novcem manipulira, ali da to Sanader zna - kaže Prodanović.

Zašto je Ježić svjedočio tako?, pita se Prodanović. 

- Dok je bio u pritvoru tužiteljstvo nije znalo za tu priču, očito je da se na neki način dogovorio s USKOK-om jer je odmah dobio putovnicu. To je rekao da bi dobio bolju poziciju u slučajevima protiv njega - kaže Prodanović.

Sanader: Nisu mi sudili pravedno

Na kraju ročišta sudu se obratio i Ivo Sanader koji je napao USKOK i DORH te ih prozvao da odaju informacije novinarima. Rekao je i da su njegove odvjetnike uhodili te da mu suđenje nije bilo pravedno.

- DORH-u i USKOK-u nije bilo ni na kraj pameti da mi pruže pravedno suđenje, već političko po nalogu moje nasljednice. Nisu omogućili da se ispitaju svjedoci koji bi govorili u moju korist - rekao je Sanader. 

Nepravomoćna presuda Ivi Sanaderu kojeg tuže za ratno profiterstvo i uzimanje mita za prepuštanje upravljačkih prava u INA-i MOL-u bit će 20. studenog u deset sati na Županijskom sudu u Zagrebu. Tužitelji su za Sanadera tražili maksimalnu kaznu odnosno 15 godina zatvora.  


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu
102 GODINE OD ROĐENJA FRANJE

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu

Plus+ Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću. U povijest je ušao kao prvi hrvatski predsjednik, no obiteljsko stablo mu je isprepleteno tragedijama, usponima i padovima...

Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla
UŽAS U ZAPREŠIĆU

Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla

Nakon dojave i pronalaska policajci su pozvali Hitnu pomoć te je novorođenče prevezeno u KB Sveti Duh. Zasad se ne zna tko je majka. Iz bolnice su nam potvrdili da je beba bila pothlađena i da je sad stabilno
Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'
DETALJI DRAME U ZAPREŠIĆU

Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'

Procijenili smo da je rođeno prije maksimalno 30 minuta, da je prošlo još 15 minuta, ne bi preživjelo. Novorođenče nije bilo umotano u deku nego neku maramu, koja je bila poput one krpe za poliranje auta - otkriva za 24sata dr. Borna Pribanić.