News

Komentari 35

'Obrazovanje je žrtva dnevne politike, ali reforma ide dalje'

'Obrazovanje je žrtva dnevne politike, ali reforma ide dalje'

Novi voditelj kurikularne reforme Matko Glunčić u emisiji "Ima li što novo" na HRT-u potvrdio je da kurikularna reforma sigurno ide dalje i da je sada u tijeku javna raspava...

Novi voditelj kurikularne reforme Matko Glunčić u emisiji "Ima li što novo" na HRT-u potvrdio je da kurikularna reforma sigurno ide dalje i da je sada u tijeku javna rasprava:

- Reforma ide dalje, to je nacionalni konsenzus. Na javnoj raspravi su trenutačno 52 dokumenta. Pripremamo i proces unošenja izmjena koji će doći tijekom javne rasprave koja traje do 15. studenog - rekao Glunčić koji dodaje da je problem kurikularne reforme dosad bio što se sve pokušalo ugurati u kratko vrijeme.

- Trebamo naći stav, skupiti glave, skupiti ideje i ustanoviti cilj koji će preživjeti bilo kakvu političku promjenu - dodao je.

Suzana Hitrec, bivša članice ekspertne skupine za kurikularnu reformu smatra kako rasprava predugo traje i da se na reformi ne radi dovoljno:

- Jasno je jedino da traje javna rasprava koja se sada produžuje, dobiva se dojam da će trajati unedogled. Ne zna se idemo li s novim program ili sve ostaje po starom - kaže Hitrec koju je ministar Šustar želio zadržati na reformi no ona je to odbila objasnivši da ona nije član nijedne stranke i da je njena stranka škola.

Glunčić ipak smatra da se reforma ne može napraviti preko noći i da je to odgovoran proces za koji treba vremena. 

- Kod nas se stvari ne miču jer mi smo uvijek na promišljanjima. Promišljati smo počeli još 90-ih.Koliko još treba godina i hoće li naša djeca uopće to dočekati? - pita se Hitrec.

I ministar obrazovanja Predrag Šustar potvrdio je da reforma ide dalje: 

- Diskontinuitet najviše košta Hrvatsku, 2012. je sve bilo gotovo, a prošla vlada je odbacila taj dokument i počelo se ispočetka. A sve je počelo još 2005. godine. Tema obrazovanja je previše puta bila žrtva politike. Ne možemo se svi slagati oko svega, ali smo svi unutar istog okvira - rekao je ministar Šustar koji je naglasio kako je "i imao i nije imao" suradnike s kojima je htio raditi i kako bi volio da je bilo više slobode, ali "politika ima svoja pravila". 

 

Najčitaniji članci