Obavijesti

News

Komentari 39

'Obrazovanje nikako ne smije biti zadnja rupa na svirali'

'Obrazovanje nikako ne smije biti zadnja rupa na svirali'
1

Kampanja koju su pokrenula 24sata značajno je pomogla da se počne razmišljati o budućnosti obrazovanja, o primjerima iz prakse, o svemu što političare ne zanima

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Obrazovanje je najvažnija stvar na svijetu. Neke će to vjerojatno iznenaditi, ali za boljitak građana Hrvatske obrazovanje je važnije od nogometa, estradnih zvijezda ili ispitivanja gdje je tko bio ‘91.

Važnije je čak i od industrije, medicine ili ekonomije, jednostavno zato jer bez obrazovanja ne bi bilo nijedne od tih djelatnosti. Pa ipak, izgleda da je Hrvatima obrazovanje zadnja rupa na svirali. S jedne strane, malograđanski mentalitet po kojemu je ispunjenje hrvatskog sna dobiti doživotni posao u državnoj službi uzrokovao je stav da je u životu jedino bitno imati potvrdu, “papir” za bilo što.

S druge strane, mentalitet nastao izvan institucija, na ulicama i u kafićima, zaključio je da je “od svih škola najvažnija životna škola” i da “nije bitno znati, bitno se snaći”. Naravno, oba stava vode u potpunu propast. Nažalost, za njihovu izmjenu potrebna je duga i ustrajna kampanja koja hrvatskoj državnoj politici nikad nije bila ni na rubu pameti. A i zašto bi? Neobrazovane glasače lakše je plašiti, nepismene je lakše impresionirati praznim riječima, one koji jedva nabadaju tablicu množenja lakše je prevariti. Političarima obrazovanje ne treba. Oni kojima ono treba su upravo oni najsiromašniji, na dnu društvene ljestvice, jer je to najčešće jedini način na koji sami sebi mogu pomoći.

Ali u većini slučajeva oni sami to neće otkriti, netko im to treba reći, pokazati im pozitivne primjere, upozoriti na moguće teškoće. Kampanja koju je poveo 24sata značajno je pomogla da se krene u tom smjeru, ali je uz to i prvi slučaj da se neki hrvatski medij kontinuirano pozabavio obrazovanjem. Prvi put se u jednim novinama progovorilo o budućnosti, o planiranju, prvi put se gledalo naprijed. Međutim, novine žive samo jedan dan i, ako na ovome stane, upitno je kakav će biti dugoročni rezultat, ali bilo bi lijepo misliti da je presedan uspostavljen i da će ova akcija pomoći da najvažnija ljudska djelatnost nastavi pronalaziti svoje mjesto u medijima.

Problemi učenika i njihova mišljenja su nam važni

Među prvima smo pisali o peticiji učenika medicinskih škola koji traže da imaju iste uvjet za upis na Medicinski fakultet kao i učenici gimnazija. Školuju se pet godina i imaju praktična znanja koja im se ne priznaju pri upisu.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH