Obavijesti

News

Komentari 0

Obuljen Koržinek: Nadležni resori i koordinacijsko tijelo komuniciraju sve aktivnosti

Obuljen Koržinek: Nadležni resori i koordinacijsko tijelo komuniciraju sve aktivnosti

Premijer Andrej Plenković i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen objavili su da će Hrvatska moći koristiti novčana sredstva za sanaciju štete od potresa u Zagrebu iz EU fonda sve do lipnja 2023.

VIDEO

Nakon što je produljen rok za korištenje novca iz Europskog fonda solidarnosti za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je u četvrtak kako partnerski nadležni resori i koordinacijsko tijelo stalno i cjelovito komuniciraju tijek postupka.

''Specifično je da su se - za razliku od drugih država koje su trošile Fond solidarnosti na jednu katastrofu - nama preklopile dvije katastrofe, tako da mi zapravo cjelovito komuniciramo sve aktivnosti. Danas je s predsjednicom Europske komisije razgovarao predsjednik Vlade i potvrđeno je da će se naša argumentacija - koju vidimo i mi i Europska komisija i svi građani - uvažiti'', rekla je Obuljen Koržinek za RTL Danas.

Premijer Andrej Plenković i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen objavili su nakon sastanka u Bruxellesu da će Hrvatska moći koristiti novčana sredstva za sanaciju štete od potresa u Zagrebu iz Europskog fonda solidarnosti sve do lipnja 2023., godinu dana dulje od predviđenih 18 mjeseci.

Ministarstvo kulture i medija: 'Gotovo 8 milijuna kuna za potporu izdavanju knjiga'
Ministarstvo kulture i medija: 'Gotovo 8 milijuna kuna za potporu izdavanju knjiga'

Ne radi se o isplati novca, netko baca irelevantne teze

Ministrica je napomenula kako se ne treba govoriti o produljenju, nego o situaciji dviju katastrofa koje gotovo istovremeno pogađaju isto područje. Smatra kako se ne radi o isplati novca.

''Tu je netko bacio jednu tezu koja je u ovom trenutku potpuno irelevantna. Postoje troškovi koji nastaju, gospodin Korlaet je rekao kolika je procjena da je Zagreb do sada potrošio, ne samo na obnovu, nego za brojne projekte infrastrukture. Mi imamo rok u kojem moramo potrošiti sredstva, a onda imate rok od 6 mjeseci u kojem morate sastaviti revizijsko izvješće. Ono za što su mediji stalno postavljali pitanje bilo je za projekte koji su ugovarani putem ministarstva kulture, obrazovanja i zdravstva koji se tiču infrastrukture u smislu zgrada'', kazala je ministrica.

Istaknula je i kako se ključna potrošnja odnosi na infrastrukturu, u ovom trenutku procjena je kako je potrošeno, za Zagreb oko 250 milijuna kuna, u svim sredstvima koja su isplaćena. To su svi ključni radovi u infrastrukturi, naglasila je.

U slučaju petrinjskog područja, prema podacima ministarstva financija, do sada potrošeno više od 56 posto alokacije.

''Tamo je operacija puno složenija. U kojem trenutku vi akreditirate te novce i ispostavljate račune, to ovisi o dinamici javnih poziva'', rekla je Obuljen Koržinek.

Ustvrdila je i kako kako neće propasti niti jedan cent europskog novca.

Obuljen Koržinek u Splitu se sastala sa županom Bobanom
Obuljen Koržinek u Splitu se sastala sa županom Bobanom

''Ja ne znam tko baca takvu tezu u medije i kako ona stalno postaje tema kada znamo da iz Fonda solidarnosti vi pokrivate samo jedan mali dio ukupne štete. A od ukupne štete samo je jedan dio, onaj koji se odnosi na javnu infrastrukturu, dio koji možete pravdati putem Fonda solidarnosti'', pojasnila je.

Sve ono što se tiče obnove privatnih kuća i zgrada, to, rekla je, ide iz nacionalnih sredstava.

Ustvrdila je i da bi dinamika obnove bi bila potpuno drugačija da nije bilo dva potresa koja su pogodila isto područje i covida koji je usporio poslove.

''Za Zagreb je nadležan Gradski zavod koji je u nadležnosti Grada, za Petrinju i Sisak nadležan je konzervatorski odjel Ministarstva kulture i medija, imamo jako dobru suradnju. Ponekad projektanti očekuju da ide brže, no bilo je nekih zastoja. Gdje smo ih uočili, otklonili smo ih'', rekla je ministrica.

Naglasila je i kako ovo nije proces u kojem jedni na druge trebaju prebacivati odgovornost, nego proces u kojem svatko treba preuzeti svoj dio odgovornosti.

Ako je prozivanje ministara jedino što oporba zna - neka im je na čast

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izvijestila je i kako je danas, na inicijativu ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata danas imali dugi sastanak sa svim nadležnim resorima, a odgovorila je i na pitanje hoće li ministar Horvat dočekati kraj mandata.

'Imamo dvije katastrofe na koje trošimo Fond solidarnosti, neće propasti ni jedan cent EU novca'
'Imamo dvije katastrofe na koje trošimo Fond solidarnosti, neće propasti ni jedan cent EU novca'

"Kao što uvijek svi odgovaramo na jalove inicijative oporbe, svatko od nas je ministar dok premijer odnosno 'prvi ministar' smatra da mi dobro obavljamo svoj posao", rekla je i dodala da ako je situacija stalnog propitivanja i pozivanja na smjene pojedinog ministra jedino što oporba može iznjedriti - neka je to to njima na čast.

A mi radimo svoj posao u teškim okolnostima, odgovorno, da obavimo posao i pomognemo građanima, istaknula je.

Na novinarsku tvrdnju da je teško ljudima koji čekaju obnovu, ministrica je odgovorila kako su u startu komunicirali da će obnova trajati i da se ne može obnoviti 'od danas do sutra'.

"Obnova je pokrenuta i vjerujem da ćemo sve poslove obaviti kako treba", zaključila je ministrica Obuljen Koržinek.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.