Obavijesti

News

Komentari 15

'Obvezali smo se da će se svaki kredit riješiti kroz 2 mjeseca i ja kao ministar iza tog stojim'

'Obvezali smo se da će se svaki kredit riješiti kroz 2 mjeseca i ja kao ministar iza tog stojim'

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić podsjetio je kako su jutros otvorene prijave za brze Covid kredite. Do 10 ujutro, rekao je, Hamag BICRO zaprimio je 21 prijavu. Komentirao je i nestanak platforme Ivana D

VIDEO

Što se tiče gubitka naftne platforme Ivana D na sjevernom Jadranu, riječ je o halvariji koja se dogodila usred izuzetno loših vremenskih uvjeta tijekom posljednjih nekoliko dana u tom području. Prema informacijama kojima raspolažem, nije došlo ni do kakve ekološke ugroze, poručio je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić komentirajući nestanak INA-ine platforme Ivana D, koja se traži već dva dana. 

Ministar je pojasnio da do ekološke ugroze nije došlo budući da ta platformna mjesta funkcioniraju po principu sigurnosnih ventila, odnosno zatvarača. 

- U ovom konkretnom slučaju taj sigurnosni ventil se zatvorio i nije došlo do curenja plina. A na to ukazuje činjenica da su tlakovi u opskrbnom sustavu koji povezuje sve platforme, Ivanu A s ostalim, ostali stabilno - dodao je.

Prema informacijama koje je pročitao u medijima, istaknuo je, u proteklom razdoblju bilo je inspekcijskih nadzora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- I ovaj moment nije bio doveden u pitanje sigurnosti - rekao je.

Na pitanje je li pokrenuo internu istragu zbog tog slučaja, Ćorić je poručio kako niti jedan ministar ne može pokretati interne istrage. 

- Mi smo slobodna demokracija. Riječ je o platformi , koja je jedna u čitavom nizu platformi na Sjevernom Jadranu i siguran sam da će INA, kao firma koja kotira na burzi kao najveća hrvatska kompanija i drži do svog kredibiliteta, učiniti sve da pronađe onoga tko je eventualno odgovoran za ovo - poručio je Ćorić, koji odgovornost u ovom trenutku ne vidi u ljudskom faktoru. 

- Prema ovim informacijama koje imam, odgovornost prije svega vidim u ekstremno lošim vremenskim prilikama, koji su očito doveli do toga da ta konstrukcija popusti i da nestane - poručio je.

Počela prijava za Covid kredite

Što se tiče pomoći ugroženim poduzetnicima, podsjetio je kako su jutros otvorene prijave za brze Covid kredite u iznosu od 1,3 milijarde kuna. Prijave su otvorene u osam, a do 10 sati Hamag BICRO, rekao je, zaprimio je već 21 prijavu. 

- Po primitku prvih prijava počela je i njihova obrada od strane djelatnika Hamag BICRO-a i vjerujem da ćemo ovu kreditnu liniju apsorbirati u iduća dva mjeseca - rekao je istaknuvši kako su se obvezali da će svaki kreditni zahtjev biti riješen u roku dva mjeseca od predaje papira. 

- Iza tog obećanja stojim kao ministar - poručio je.

Na pitanje čime bi ti poduzetnici trebali financirati svoje fiksne troškove ako će im se zahtjevi odobriti tek za dva mjeseca, Ćorić je istaknuo da 4000 zahtjeva nije moguće odobriti u roku od 10 dana.

- Pretpostavljam da kod nekih poduzetnika koji su pogođeni na ovaj način, a u konačnici govorimo o zatvaranju njihova poslovanja na razdoblje manje od četiri tjedna, postoji i neka zaliha iz koje će namiriti ove troškove. Vjerujem da su bili spremniji na ovu krizu nego prije 10, 11 godina - poručio je.

Preduvjeti za ove kredite kreirani su, naglasio je, za one koji su prije ulaska u Covid krizu bili poslovno zdravi.

- Uvažavamo da su neki u proteklim mjesecima imali problema i upravo zbog toga će oni svoje dobro poslovanje dokazivati do početka ove godine, a ne posljednjih mjeseci - rekao je. 

Istaknuo je i da je prva linija kredita zatvorila 1,8 milijardu kuna potreba te da je u oko 1200 odbijenih slučajeva uglavnom bila riječ o nepotpunoj dokumentaciji.

- Druga kreditna linija pokrenuta je na inzistiranje ministarstva gospodarstva i inicijativu premijera i da se što prije pomogne omogućili smo ovaj novac - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji