Obavijesti

News

Komentari 118

Očaj sestara u Splitu: 'Loše smo plaćene i iscrpljene, mnoge su se zarazile i nisu se oporavile'

Očaj sestara u Splitu: 'Loše smo plaćene i iscrpljene, mnoge su se zarazile i nisu se oporavile'

Mi u kolektivnom ugovoru imamo da sestra pet godina prije mirovine više ne radi noćne smjene. Toga se niti jedna ne drži jer zna da nema tko raditi pa moraju i one podmetnuti leđa, kaže nam Silvana Ganza

VIDEO

Medicinske sestre splitske bolnice su iscrpljene, nezadovoljne i potplaćene, a ovoga trenutka trebalo bi zaposliti njih 300 kako bi sustav normalno funkcionirao. Zbog toga se, kako doznajemo, u KBC-u Split uskoro planira zaustavljanje hladnog pogona, odnosno neće biti operacija koje nisu hitne. 

Radit će se samo nužne i hitne operacije. Naime, medicinsko osoblje se preusmjerava se na rad u Klinku za infektivne bolesti gdje se liječe pacijenti oboljeli od koronavirusa. Tamo su trenutačno 73 Covid-19 pozitivne osobe.

- Mi smo se popunili s medicinskim osobljem, zbog čega ih nedostaje na drugim mjestima. Što se tiče broja pacijenata na našem odjelu, mi smo sada na 50 posto i dobro funkcioniramo, ali ne možemo znati što će biti. Prije dva dana činilo se da ćemo se brzo potpuno popuniti, no trenutačno je stagnacija. U iduća dva tjedna bi se to moglo i dogoditi, ali nemoguće je bilo što prognozirati – kazao nam je prof. dr. sc. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju. 

Radni dan KBC Firule

Što se tiče medicinskih sestara, da je situacija alarmantna govori nam i Silvana Ganza, iz splitske podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara. 

- U splitskog bolnici se još može manevrirati, ali na uštrb medicinskih sestara koje su danas ovdje, sutra ondje. To što sam danas na jednom odjelu ne znači da ću tu biti i sutra. Sestara kronično nedostaje, mi godinama upozoravamo da je stanje alarmantno, da smo deficitarno zanimanje, i da smo slabo plaćene – priča nam Silvana Ganza koja će uskoro u mirovinu nakon 43 godine radnog staža. 

Kaže kako sve veći broj sestara odlazi u mirovinu, nema ih tko zamjeniti, a situacija s koronavirusom cijelu problematiku još je više naglasila. 

- Mnoge sestre koje su se zarazile na plućnom do danas se nisu oporavile kako treba, i dalje su umorne, isrpljene. Puno ih je imunokompromitirano, kao i ja sama – kaže nam Ganza upozoravajući kako će bolnica zaustavljanjem hladnog pogona pretpjeti velike gubitke, a liste čekanja će se produžiti. 

Radili bi, ali im država ne da: 'Zovete umirovljene doktore, a mi na posao čekamo godinama'
Radili bi, ali im država ne da: 'Zovete umirovljene doktore, a mi na posao čekamo godinama'

Bolnici u ovom slučaju mogu pomoći jedino građani odgovornim ponašanjem. Što ako ih se pozove da se vrate iz mirovine da pomognu zdravstvenom sustavu, pitamo je.

- Ne vjerujem da bi se ijedna odazvala. Što bi one radile? Biti medicinska sestra iznimno je fizički zahtjevno. Mi čak u kolektivnom ugovoru imamo da sestra pet godina prije mirovine više ne radi noćne smjene. Toga se niti jedna ne drži jer zna da nema tko raditi pa moraju i one podmetnuti leđa. Niti jedna sestra ne želi ostati raditi duže od datuma kojega je ispunila uvjete za mirovinu – kaže nam Ganza. 

Uzimanje briseva za COVID-19

Medicinske sestre su mahom žene, i majke, i to je još jedan važan faktor ove priče što se tiče izloženosti infekciji koronavirusa. 

- Ne mora se ona zaraziti u bolnici, može se netko od ukućana zaraziti, može imati dijete u školi i vrtiću, ono može biti pozitivno ili u samoizolaciji. Pa ne možete dijete ostaviti samo kući, morate biti s njim. Vrlo je kompleksna situacija – objašnjava Ganza. 

Kada bi se, u nekoj budućnosti, mogla popraviti situacija na tržištu rada, hoće li u budućnosti biti dovoljno medicinskih sestara? 

- Država naprosto nije napravila dobru projekciju. U mirovinu sada mogu ići žene od 60 do 65 godina, u isto vrijeme. Situacija je sve gora. Da ove godine upišemo i četiri razreda trebalo bi barem pet godina da se na tržištu nađe dovoljno medicinskog osoblja – zaključuje Silvana Ganza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...