Obavijesti

News

Komentari 73

Poskupila vožnja autocestom: Evo koliko košta put do mora

Poskupila vožnja autocestom:  Evo koliko košta put do mora
1

Tako će, primjerice, cijena cestarine na relaciji Zagreb - Dugopolje (Split) za I. skupinu vozila odnosno osobne automobile porasti sa 181 na 200 kuna, Zagreb - Karlovac s 19 na 21 kunu...

VIDEO

S početkom subote odnosno točno u ponoć počet će i primjena sezonskih cijena cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) pa će za pojedine skupine vozila cijene porasti za 10 posto. 

Sezonske cijene cestarina primjenjuju se za I.A te I. i II. skupinu vozila, dok se na III. i IV. skupinu vozila poskupljenje ne primjenjuje.

Tako će, primjerice, cijena cestarine na relaciji Zagreb - Dugopolje (Split) za I. skupinu vozila odnosno osobne automobile porasti sa 181 na 200 kuna, Zagreb - Karlovac s 19 na 21 kunu, Zagreb - Rijeka sa 70 na 77 kuna, a Zagreb - Lipovac sa 128 na 141 kunu. 

Iz HAC-a podsjećaju da je model sezonskih cijena cestarina jedna od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru, ali i da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa autocestama ostvaruje u ljetnim mjesecima. Štoviše, na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini. 

Opravdavajući poskupljenje, ističu i da se u ukupnom prometu vozila najveći udio odnosi upravo na  I.A, I.i II. skupinu, odnosno na motocikle, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kampere. 

Po nedavno iznesenim podacima, prihodi od cestarine na autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a od početka godine do 10. lipnja premašili su 1,1 milijardu kuna, što je 5,3 posto više nego u isto vrijeme lani. Autocestama je u tom razdoblju prošlo oko 22 milijuna vozila, milijun više nego u isto vrijeme lani, rekao je na ovotjednom brifingu za novinare predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan. 

Uprava HAC-a, inače, ove godine očekuje petpostotno povećanje prometa u odnosu na lanjsku sezonu. 

Početak turističke sezone - sigurno do odredišta

Iz HAC-a danas priopćili da prema njihovom kalendaru turistička sezona počinje 17. lipnja, ali da već tijekom ovog vikenda očekuju pojačani promet na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb prema moru, te na A3 Bregana-Lipovac prema Slavoniji.

Očekuj i veći priljev vozila te moguća kraća čekanja na naplatnim postajama Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena i Bregana. 

HAC je, navodi se u priopćenju, na autocestama iz svoje nadležnosti osigurao maksimalnu protočnost prometa. Završeni su svi veći radovi, a u zonama radova koji se nisu mogli završiti do početak sezone biti će osigurana maksimalna protočnost s po dvije prometne trake u svakom smjeru. U zonama izvođenja radova biti će pojačano praćenje stanja prometa i po potrebi dodatna zaštita začelja kolone prikladnom i prilagodljivom privremenom signalizacijom.

Iz HAC-a podsjećaju i kako smo zadnjih dana, na žalost, svjedoci nekoliko teških prometnih nesreća sa smrtno stradalima te skreću pažnju da se u danima povećanog prometa na autocestama povećava i broj prometnih nesreća.

Vozače mole za dodatni oprez, ističu kako je važno pratiti prometnu signalizaciji, uvjete na cesti te poruke na info-displejima.

"Brzina, umor, nepažnja vozača i vožnja pod utjecajem alkohola, najčešći su uzrok teških prometnih nesreća. Imajući u vidu visoke ljetne temperature koje na duljim putovanjima bitno utječu na umor vozača, savjetujemo češći odmor", preporučuju iz HAC-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.