News

Komentari 12

‘Od potresa je obnovljeno nula objekata, a iselilo 20.000 ljudi’

‘Od potresa je obnovljeno nula objekata, a iselilo 20.000 ljudi’

SOS Zagreb, udruga građana, želi brzu, kvalitetnu i poštenu obnovu grada Zagreba. Osnovana je nedugo nakon potresa. "Želimo da građani Zagreba budu uključeni u obnovu.", kažu iz Udruge

Zagreb je trenutno opasan grad bez perspektive razvoja, grad koji njegovi građani napuštaju, a djecu ispisuju iz škola i vrtića. Ovo je i jedinstvena prilika da oni koji odlučuju o našim životima napokon preuzmu odgovornost i djeluju u interesu nas građana - kažu iz udruge građana SOS Zagreb. Oni žele brzu, kvalitetnu i poštenu obnovu grada Zagreba, ali i povratak života i sigurnosti.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Želimo da građani Zagreba budu uključeni u obnovu. Zahtijevamo donošenje konstruktivnih i primjenjivih rješenja. Tražimo da oni koji odlučuju o našim životima napokon preuzmu odgovornosti i djeluju u interesu nas - građana - rekli su iz udruge i dodali da je svaki glavni grad ujedno simbol i ogledalo svoje zemlje.

- Gotovo godinu dana od zagrebačkog potresa 22. ožujka 2020. pomaci su nevidljivi. Centar grada napustilo je više od 20.000 stanovnika i nekoliko stotina poslovnih subjekata. Što i kako se na obnovi trenutno radi, nije ni približno dobro ili dovoljno da bi Zagreb postao siguran grad pun života, sveučilišno, povijesno i kulturno središte, turistička destinacija, administrativno-politički centar kakav suvremeni europski grad može, mora i treba biti. Zagreb treba hitnu pomoć da ponovno oživi! Mi smo građanska inicijativa i nemamo namjeru miješati se u politiku niti imamo političke ambicije. Naša namjera je uključivanjem građana u proces obnove grada Zagreba pomoći nadležnim institucijama da pomognu nama – građanima - ističu iz udruge te napominju kako obnova Zagreba nema jasne ideje, plana ni rokova.

- Čak 10 mjeseci od zagrebačkog potresa i pet mjeseci od donošenja Zakona o obnovi natječaj za odabir sudionika u obnovi još nije objavljen, što drastično usporava tijek obnove. Nitko, a niti sami donosioci zakona i odluka, koji su odgovorni za obnovu javnih ustanova, nemaju realiziran uspješan proces prikupljanja dokumentacije i uspješne prijave za obnovu. Pristup provedbi na temelju aktualnog Zakona diskriminirajući je jer ne predviđa mogućnost konstrukcijske obnove za sve zgrade koje nisu građene u skladu s građevinskim standardima usklađenim s otpornošću na potres magnitude 6,5, na koliko je procijenjen rizik u Zagrebu. Osim što je život u Zagrebu postao opasan za našu djecu i sve nas, nepostojanje ideje i vizije obnove grada već sad rezultira potpunim mrtvilom samog centra grada, a njegovo oživljavanje se ni ne nazire. Dodijeljena sredstva od EU za obnovu javnih zgrada – bolnica, vrtića, škola… – imaju ograničene rokove, što nas dodatno zabrinjava s obzirom na dosadašnja iskustva RH s povlačenjem EU sredstava - napominju iz udruge i naglašavaju kako je od potresa prošla godina dana, a obnovljen nije nijedan objekt.