Obavijesti

News

Komentari 87

Od Pridrage do Trgovišća: Koji vam je Tuđmanov kip najbolji? Neki mu niti najmanje ne sliče

Od Pridrage do Trgovišća: Koji vam je Tuđmanov kip najbolji? Neki mu niti najmanje ne sliče
11

Više od 80 spomenika podigli su dr. Franji Tuđmanu nakon njegove smrti. Štovatelji pod njima pale svijeće i ostavljaju cvijeće

VIDEO

Karizmatičan. Plastičan. S naočalama ili bez njih. Visok četiri metra ili minijaturan. S neprirodno isklesanim rukama visoko podignutima u zrak, kao da kipar ne poznaje ni osnove anatomije... Kipovi Franji Tuđmanu zbilja su svakakvi. Ima ih 80-ak u čitavoj Hrvatskoj s tendencijom da brojka za koju godinu dosegne i stotinu. 

Najnoviji spomenik otkriven je danas u Podrstani, u parku na Petrićevu. Rad je to akademskog kipara Ivana Kujundžića, a svečanosti je nazočio i premijer Andrej Plenković.

Premijer je u svom govoru rekao kako će spomenik upotpuniti identitet tog kraja sa znakom poštovanja i simbolikom koju dr. Franjo Tuđman kao prvi hrvatski predsjednik nosi za sve nas, za modernu, slobodnu, suverenu Hrvatsku gdje je sintetizirao svoje životno iskustvo, svoj rad i ideje, te želju da jedan manji europski narod ostvari ono što je cilj svakog naroda, a to je da ima svoju državu.

Podstrana: Predsjednik Vlade Andrej Plenković na svečanosti otkrivanja spomenika dr. Franji Tuđmanu

Sin Stjepan Tuđman obišao je mnoge i najviše ga se dojmio onaj u Škabrnji. Kaže da je jedino tamo osjetio nešto kad je gledao očev spomenik. Djelo je Kuzme Kovačića, koji je autor i Tuđmanovih kipova u rodnom Velikom Trgovišću te četiri metra visokoga Franina kipa pred Nacionalnom i sveučilišnom bibliotekoim u Zagrebu. 

- Iskreno, nisam sretan što je to prepušteno isključivo imaginaciji umjetnika. Ne volim što se kod mnogih uopće ne prepoznaje Franjo Tuđman - rekao je prije nekoliko godina sin prvoga hrvatskog predsjednika.

Kip u Marčanu

Jedan od najkritiziranijih podignut je u Marčanu i djelo je kipara Slavka Bunića, poznatog također po spomenicima Toši Proeskim i ni manje ni više nego - Mercedesu! Kad su mu prigovorili da Proeski uopće ne sliči na sebe, Bunić se branio. 

- Na prvi pogled ni ja nisam vidio sličnost, ali to je zbog fotografija objavljenih u medijima na kojima se ne vide detalji. Kameri je smetalo blještavilo sunca pa je fotografija zamagljena. To je bijeli kamen, malo previše svjetla i ne vidi se sličnost  - rekao je i dodao:

- Tuđman je rađen preko Crkve, to je moj i njihov poklon. Njegov sin je bio tamo i čestitao mi, svima se svidio, ali ne onima u Zagrebu...

Kojima u Zagrebu, ne znamo. A i kom bi se svidio kip prvoga hrvatskog predsjednika nakalemljen na postolje od karte Hrvatske, isto ne znamo. 

U svakom slučaju Tuđmanovi su spomenici godinama nakon njegove smrti i dalje vrlo često poligoni za izražavanje nezadovoljstva aktualnom političkom situacijom, pa ih prosvjednici šaraju grafitima ili zalijevaju bojom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca