News

Komentari 44

Od svih sankcija Putin se boji samo jedne: Isključenja Rusije iz svjetskog bankarskog sustava

Od svih sankcija Putin se boji samo jedne: Isključenja Rusije iz svjetskog bankarskog sustava

Isključenje Rusije iz SWIFT-a uzrokovalo bi smanjenje njenog gospodarstva za 5 posto, procijenio je bivši ministar financija Aleksej Kudrin još 2014. godine

Zapadne zemlje zaprijetile su Rusiji paketom sankcija ako Putin krene u invaziju Ukrajine, ali jedna od njih je čini se posebno unijela strah u Kremlj - isključivanje Rusije iz globalnog bankarskog sustava. S američke strane su stigle najave da bi Rusija mogla biti isključena iz SWIFT-a, Društva za svjetsku međubankovnu financijsku telekomunikaciju, koje služi kao posrednik i izvršitelj financijskih transakcija između banaka diljem svijeta.

No, ruski zastupnici su odgovorili da će u slučaju da se to dogodi, prestati isporuka nafte, plina i metala u Europu, javlja CNN.

POGLEDAJTE VIDEO SAD će poslati vojsku ako Rusija napadne Ukrajinu

- Ako Rusija bude isključena iz SWIFT-a, mi u tom slučaju nećemo primati stranu valutu, a kupci, prije svega europske zemlje, neće dobiti našu robu - naftu, plin, metale i druge važne sirovine - rekao je za Nikolaj Žuravljev, potpredsjednik Gornjeg doma ruskog parlamenta.

Što je SWIFT?

Društvo za svjetsku međubankovnu financijsku telekomunikaciju (SWIFT) osnovano je 1973. i sada ga koristi više od 11.000 financijskih institucija za slanje sigurnih informacija o financijskim transakcijama, poruka i naloga za plaćanje. Obzirom da nema prihvatljive globalne alternative, neophodan je sustav za globalne financije.

Isključivanje Rusije iz SWIFT-a financijskim institucijama bi slanje novca u zemlju ili iz nje učinilo gotovo nemogućim, što bi izazvalo nagli šok za ruske tvrtke i njihove strane klijente, posebno za kupce nafte i plina denominiranih u američkim dolarima.

- Ovaj potez bi prekinuo sve međunarodne transakcije, pokrenuo volatilnost valute i prouzročio masovni odljev kapitala -  rekla je Maria Shagina, gostujuća suradnica na Finskom institutu za međunarodne poslove. 

Isključenje Rusije iz SWIFT-a uzrokovalo bi smanjenje njenog gospodarstva za 5 posto, procijenio je bivši ministar financija Aleksej Kudrin još 2014. godine.

Što će se dogoditi bude li Rusija isključena iz SWIFT-a?

Postoji presedan za uklanjanje zemlje iz SWIFT-a.

SWIFT je isključio iranske banke 2012. godine nakon što ih je Europska unija sankcionirala zbog nuklearnog programa. Iran je nakon isključenja izgubio gotovo polovicu prihoda od izvoza nafte i 30 posto vanjske trgovine, kaže Shagina za CNN.

Nije jasno kolika je podrška među američkim saveznicima za poduzimanje ovakvih akcija protiv Rusije. Sjedinjene Američke Države i Njemačka mogu najviše izgubiti ako se Rusija isključi jer su njihove banke najčešći korisnici SWIFT-a koji komuniciraju s ruskim bankama, navodi Shagina.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je zastupnicima u utorak da njegova vlada sa Sjedinjenim Državama raspravlja o mogućnosti zabrane SWIFT-a Rusiji. 

- Nema sumnje da bi to bilo vrlo moćno oružje protiv Rusije. Bojim se da se doista može primijeniti samo uz pomoć Sjedinjenih Država. Mi raspravljamo o tome - rekao je Johnson.

Kako će Rusija uzvratiti?

Rusija je posljednjih godina poduzela korake kako bi ublažila posljedice ukoliko bude isključena iz SWIFT-a. Moskva je uspostavila vlastiti platni sustav, SPFS, nakon što su je 2014. pogodile sankcije Zapada zbog aneksije Krima. SPFS sada ima oko 400 korisnika, prema podacima ruske središnje banke.

Dvadeset posto domaćih transakcija trenutno se obavlja putem SPFS-a, ali je veličina poruka ograničena, a operacije su ograničene samo na tijek radnih sati, dodaje Shagina. Kineski novi sustav prekograničnog međubankovnog plaćanja, ili CIPS, mogao bi pružiti alternativu SWIFT-u. Moskva bi također mogla biti prisiljena posegnuti za korištenjem kriptovaluta. Ali to nisu privlačne alternative.

- SWIFT je europska tvrtka, udruženje brojnih zemalja. Za donošenje odluke o isključenju potrebna je jedinstvena odluka svih zemalja sudionica. Odluke Sjedinjenih Država i Velike Britanije definitivno nisu dovoljne - uvjeren je Žuravljev.

On naime smatra da isključenje Rusije iz SWIFT-a neće ići glatko.

- Nisam siguran da će druge zemlje, posebno one čiji je udio trgovine s Rusijom velik, podržati isključenje Rusije - zaključio je Žuravljev.

Najčitaniji članci