Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
16 komentara

Odali počast izumitelju puške: Moskva dobila kip Kalašnjikova

Kalašnjikov je "utjelovio najbolje crte ruskog čovjeka, izvanredan prirodni dar, jednostavnost, integritet i organizaciju", izjavio je na svečanosti ministar kulture Vladimir Medinski...

Guards of honour at Kalashnikov, AK-47 designer, ceremony in Moscow
Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
16 komentara

Impozantan kip sovjetskog inženjera Mihaila Kalašnjikova, izumitelja legendarne jurišne puške koja danas nosi njegovo ime, svečano je otkriven u utorak u Moskvi, a vlasti su njegov izum pozdravile kao ruski zaštitni znak. 

Metalna skulptura u glavnome gradu Rusije viša od 7 metara predstavlja Mihaila Kalašnjikova koji u ruci drži AK-47, oružje izumljeno 1947. godine od kada je, prema nekim procjenama, proizvedeno više od 100 milijuna primjeraka u svijetu.

Kalašnjikov je "utjelovio najbolje crte ruskog čovjeka, izvanredan prirodni dar, jednostavnost, integritet i organizaciju", izjavio je na svečanosti ministar kulture Vladimir Medinski te dodao da je jurišna puška postala "istinska kulturna marka Rusije".

Mihail Kalašnjikov umro je u dobi od 94 godine 23. prosinca 2013. nakon duge bolesti i pokopan je sa svim vojnim počastima na memorijalnom vojnom groblju blizu Moskve, a pokopu su osim predsjednika Vladimira Putina prisustvovali visoki ruski dužnosnici.

Rođen 10. studenoga 1919. u jednome sibirskom selu, Kalašnjikov je radio sve do godinu dana prije smrti kada zbog teške bolesti to više nije mogao.

AK-47 je robusno i jeftino oružje koje je postalo simbol oružane borbe za neovisnost, a danas krasi brojne zastave, među ostalima države Mozambik, ali i šijitskog libanonskog pokreta Hezbollah.

Mihail Kalašnjikov nikada nije primio novac za prodaju milijuna pušaka koje nose njegovo ime, a koriste se u vojskama više od 80 zemalja.

Poduzeće Kalašnjikov počelo je gubiti poslove otkako je izumitelj umro, pa je proširilo svoj asortiman, moderniziralo se i otvorilo privatnom kapitalu te se sve više koncentrira na proizvodnju predmeta pod zaštitnim imenom Kalašnjikov. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message