Obavijesti

News

Komentari 37

Odbacili ga: Smrtonosni otrov odložili u reciklažno dvorište

Odbacili ga: Smrtonosni otrov odložili u reciklažno dvorište
5

Osijek: Iako je policija očevid obavila u subotu, nepokrivene plastične kante otrova koji se koristi za suzbijanje štetnih glodavaca ostale su još 2 dana na tome mjestu

VIDEO

Kontejner pun opasnog otpada četiri dana stajao je u reciklažnom dvorištu Zeleni otok u osječkom naselju Jug II u blizini prometnice koja povezuje Osijek s Antunovcem.

Opasni otpad odložili zabunom?!

Unatoč očevidu koji je policija obavila u subotu prijepodne, nepokrivene plastične kante vrlo otrovnog bromadiolona, otrova koji se koristi za suzbijanje štetnih glodavaca, ostale su još dva dana na tome mjestu. Iz Unikoma, gradske komunalne tvrtke koja se brine o prikupljanju, iskorištavanju i odlaganju otpada, potvrdili su nam da je riječ o opasnom otpadu koje je osječko poduzeće zabunom odložilo u Unikomovu reciklažnom dvorištu.

- Tvrtki smo u ponedjeljak otpad vratili jer ga mi ne primamo. Oni ga moraju predati ovlaštenom sakupljaču ili odlagatelju opasnog otpada, odnosno postupiti u skladu sa zakonima o zaštiti okoliša koji uređuju način odlaganja opasnog otpada i otpadne ambalaže - kažu u Unikomu.

Međutim, u Unikomu ne žele reći zašto su nakon saznanja da se na njihovu odlagalištu nalazi neodgovarajuće zbrinut otrov opasan i za ljude ostavili taj otrov još dva dana da stoji ondje nezaštićen. Nejasno je i zašto ne žele reći ime tvrtke koja je navodno zabunom odložila otrov u njihovo dvorište. 

Na prijevaru ga predstavili kao plastiku?

Neslužbeno doznajemo da je riječ o tvrtki poznatoj po lancu veterinarskih stanica u Osijeku, Slatini i Belom Manastiru. Navodno su opasni otrov dovezli na prijevaru, predstavljajući otpad kao plastiku.

U policiji kažu da su obavijest o kontejneru s opasnim otpadom na odlagalištu u Ulici kneza Trpimira u Osijeku dobili u subotu ujutro.

- Postupali smo po dojavi. Očevidom smo utvrdili da je za sada nepoznata osoba 27. veljače poslijepodne dovezla na odlagalište više desetaka praznih PVC posuda s istaknutim oznakama da je riječ o ambalaži tvari štetnih za život i zdravlje ljudi, kao i za okoliš - kažu u policiji.

Bromadiolon izuzetno opasan za ljude ako ga se proguta

Dodali su da na slučaju rade i dalje kako bi utvrdili tko i kakvu odgovornost snosi. U Zavodu za javno zdravstvo kažu da je bromadiolon izuzetno opasan za ljude ako ga se proguta. Najveća je prijetnja trovanje vodenih tokova, a za ljude je opasan i ako ga se udahne. 

Na internetskim stranicama tvrtki koje se bave distribucijom bromadiolona piše da je taj rodenticid dokazano najučinkovitiji među mamcima. U uputama za uporabu posebno se naglašava da korisnik mora predati praznu ambalažu, ostatke nepotrošenog sredstva ili sredstva kojem je istekao rok trajanja ovlaštenom sakupljaču ili odlagatelju opasnog otpada te da mora postupati u skladu sa zakonima za zaštitu okoliša koji uređuju način odlaganja opasnog otpada i otpadne ambalaže. 

Uzrokuje unutarnje krvarenje i smrt

Navodi se i da izaziva poremećaje u grušanju krvi, što uzrokuje unutarnje krvarenje i smrt. Bromadiolon je prošle godine netko posuo na dvadesetak lokacija u Zagrebu kako bi otrovao pse.

U osječkoj gradskoj upravi najavljuju mogućnost drakonskog kažnjavanja vlasnika. Neslužbeno smo saznali da se radi o tvrtki koju je unajmio grad Osijek za komunalne usluge.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.