Obavijesti

News

Komentari 4

Odblokirat će pregovore ako se dogovori medijacija

Odblokirat će pregovore ako se dogovori medijacija
1

Diplomati kažu da granični spor treba brzo riješiti kako bi Hrvatska uspjela ostvariti cilj završetka pregovora u ovoj godini i ulaska u EU u 2011.

VIDEO

Slovenija bi mogla odblokirati hrvatske pregovore s Europskom unijom u idućih nekoliko tjedana ako se postigne sporazum o posredovanju kakav je radi prevladavanja graničnoga spora predložio Bruxelles, rekao je u nedjelju slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. Diplomati kažu da taj spor treba brzo riješiti kako bi Hrvatska uspjela ostvariti cilj završetka pregovora u ovoj godini i ulaska u EU u 2011.
- Svi mi želimo da Hrvatska završi pregovore do kraja 2009. ... a to znači da bi Hrvatska za to vrijeme morala pregovarati - rekao je Žbogar.  Slovenija, članica EU-a, stavila je veto na otvaranje i zatvaranje većega broja poglavlja u hrvatskim pregovorima s EU-om, a sve zbog 17 godina starog spora oko nekoliko komadića zemlje i pojasa morske granice, navodi agencija Reuters.  Europska komisija zatražila je od Nobelovca Marttija Ahtisaarija, diplomatskoga veterana i nekadašnjeg finskog predsjednika, da predsjeda skupinom koja bi posredovala u slovensko-hrvatskom sukobu, objavila je u petak glasnogovornica Europske komisije. Sloveniju u EU-u kritiziraju zbog blokade hrvatskih pregovora kojoj je uzrok teritorijalni spor što potječe iz 1991. kad su se obje zemlje osamostalile.Žbogar kaže kako njegova zemlja vjeruje da bi proces na međunarodnome sudu predugo trajao, a izostanak povjerenja sprečava napredak u izravnim bilateralnim razgovorima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.