Obavijesti

News

Komentari 41

Odbor neće zatražiti ustavnu ocjenu odluke o referendumu

Odbor neće zatražiti ustavnu ocjenu odluke o referendumu
1

Za prijedlog su bile samo Nansi Tireli i Sanja Köening (HNS), predsjednica i potpredsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova. Svi drugi bili su protiv

VIDEO

SDP-ovi članovi Odbora za ravnopravnost spolova odbili su prijedlog čelnice Odbora Nansi Tireli (Laburisti) da se Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti uputi odluka Sabora da se državni referendum, koji je tražila inicijativa 'U ime obitelji', raspiše za 1. prosinca. Za ovu odluku bile su jedino predsjednica Odbora Tireli i potpredsjednica odbora Sonja Köning (HNS), pet SDP-ovih članova odbora bilo je protiv, a HDZ-ovi članovi nisu se ni pojavili na sjednici. 

Köning je ponovila svoj stav da je referendumsko pitanje nerazumno, nehumano, protuustavno, opasno, neopravdano i diskriminatorno. Podsjetila je da sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona i drugih propisa može zatražiti petina zastupnika, radno tijelo Sabora, predsjednik Republike i Vlada. Za razliku kada postupak pokrenu građani ili udruge, o zahtjevu radnog tijela Sabora sud se mora očitovati i roku od 30 dana.

Podsjetila je da jedino Ustavni sud o ovoj temi nije dao svoje mišljenje.

- Budući da je odbor za ravnopravnost spolova radno tijelo Sabora mislim da je naša dužnost i obveza da zatražimo od Ustavnog suda da što prije i što hitnije iznese svoj stav - kazala je HNS-ovka.

Melita Mulić (SDP) da su SDP-ovci legalisti te da poštuju odluke Ustavnog suda i njegova upozorenja. Podsjetila je da se sud u svom upozorenju niti na jedan način nije očitovao o ustavnosti ovog pitanja, a podsjetila je da su nevladine udruge predale zahtjev za ocjenu ustavnosti.

- Mislim da mi kao matično radno tijelo u kontekstu rodne ravnopravnosti i zaštite ljudskih prava ne trebamo i ne smijemo derogirati odluku Sabora - izjavila je.

Vanjskoj članici odbora Tajani Broz žao je što Sabor nije iskoristio svoje pravo i Ustavnom sudu podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

- Sabor je trebao učiniti taj korak, a ne prepustiti nevladinim organizacijama, kao uvijek, da spašavaju stvar - kazala je.

Na dnevnom redu odbora našao se prijedlog udruga Kontra, Rišpet i Ženske mreže koje su tražile od odbora predloži Saboru da se ne raspiše referendum i da se od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti referendumskog pitanja o ustavnoj definiciji braka te da zahtjev za nadzorom nad zakonitošću i ustavnošću referenduma. Pisanim putem obratilo im se i Hrvatsko društvo za zaštitu i promicanje ljudskih prava s prijedlogom da se zanemare zahtjevi udruga. S obzirom da je Sabor 8. studenog raspisao referendum o navedenim zahtjevima udrugama nije moglo raspravljati.

>>> Referendum o braku: I udruge zatražile ocjenu ustavnosti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.