Obavijesti

News

Komentari 1

Odbor UNESCO-a Dubrovniku, Plitvičkim jezerima i stećcima

Odbor UNESCO-a Dubrovniku, Plitvičkim jezerima i stećcima
1

Na zasjedanju Odbora usvojena je i odluka o predloženim koracima o stanju konzervacije dobra Stećci-srednjovjekovni nadgrobni spomenici, koji su upisani kao multinacionalna nominacija na UNESCO-ov Popis

VIDEO

Odbor za svjetsku baštinu UNESCO-a na svojem je 42. zasjedanju usvojio odluke o Stanju konzervacije Starog Grada Dubrovnika i dobra Stećci-srednjovjekovni nadgrobni spomenici, te je prihvaćena odluka o stanju konzervacije i daljnjim smjernicama vezano uz zaštitu univerzalnih vrijednosti područja NP Plitvička jezera.

Zasjedanju Odbora, koje se održalo u Manami u Bahreinu od 24. lipnja do 4. srpnja, nazočili su i predstavnici hrvatskog ministarstva kulture, pomoćnik ministrice Davor Trupković i glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i voditeljica Službe za UNESCO Rut Carek, a najvažnije točke o kojima se raspravljalo odnosile su se na Dubrovnik, Stećke-srednjovjekovne nadgrobne spomenike i Nacionalni park Plitvička jezera.

Ministarstvo kulture je u proteklom razdoblju koordiniralo s Gradom Dubrovnikom i njegovim službama izradu cijelog niza stručnih podloga i dokumenata koji su sastavni dio cjelovitog Izvješća koje Ministarstvo kulture dostavilo radnim tijelima UNESCO-a uoči zasjedanja u Bahreinu.

Na zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu usvojena je 28. lipnja Odluka o Stanju konzervacije Starog Grada Dubrovnika u kojoj je navedeno da je Odbor zapazio pozitivne korake za popravak neprimjerenih intervencija na zidinama Staroga grada Dubrovnika tijekom 50-tih i 60-tih godina 20. stoljeća te primio informaciju o završetku pripremne faze izrade Plana upravljanja, stoji u priopćenju Ministarstva kulture.

Sukladno ICOMOS-ovim smjernicama Odbor je preporučio što hitniju izradu Plana upravljanja dobrom i kontaktnom zonom zajedno s izradom strategije turizma i upravljanja kruzerskim turizmom. Predmetna strategija turizma Grada Dubrovnika završena je i usvojena na Gradskom vijeću neposredno prije samog 42. zasjedanja Odbora, o čemu je Ministarstvo kulture izvijestilo  Centar za svjetsku baštinu. Odbor za svjetsku baštinu navodi da je sustav kanalizacije potrebno analizirati kroz projekt i eventualnu izradu Studije utjecaja na okoliš (HIA).

Nastavno na planove vezane uz izgradnju golf terena na Srđu, Odbor smatra da je projekt potrebno u cijelosti uskladiti s HIA-om te osigurati udaljenost golf terena najmanje 50 metara od ruba Srđa.

Odbor za svjetsku baštinu pozdravio je odluku o zaustavljanju projekta Komarda te odgodi gradnje projekta Bosanka 2, gdje će daljnja eventualna mogućnost gradnje biti preispitana kroz HIA-u.

Nakon posjeta Monitoring misije gradu Dubrovniku u studenom 2015. godine, a tijekom koje se raspravljalo o mogućem proširenju kontaktne zone, osnovana je Radna skupina koja je izradila prijedlog proširenja kontaktne zone kako bi se osigurala učinkovita zaštita i upravljanje kulturnim dobrom.  Ministarstvo kulture je sa svojim stručnim službama i cijelim timom stručnjaka zajedno s Gradom Dubrovnikom tijekom 2017. i 2018. radilo na izradi cjelovite dokumentacije buduće kontaktne zone koja je smanjena od prvotnog prijedloga reaktivne monitoring misije.

Temeljem izrađenih brojnih interdisciplinarnih podloga te analiza stanja utjecaja na baštinu, radna tijela UNESCO-a prihvatila su stručnu argumentaciju  i metodološki okvir koji je RH primijenila pri izradi sveobuhvatne tražene dokumentacije, te dala pozitivnu preporuku Odboru za svjetsku baštinu da prihvati predloženo proširenje kontaktne zone, što je Odbor i usvojio 2. srpnja.

Nadalje, na zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu usvojena je i odluka o predloženim koracima o stanju konzervacije dobra Stećci-srednjovjekovni nadgrobni spomenici, koji su uspješno upisani kao multinacionalna nominacija na UNESCO-ov Popis 2016. godine.

Nastavno na preporuke Monitoring misije koja je 2017. godine posjetila Plitvička jezera, na zasjedanju Odbora prihvaćena je i odluka o stanju konzervacije i daljnjim smjernicama koje Republika Hrvatska mora poduzeti za sustavnu zaštitu iznimnih univerzalnih vrijednosti područja NP Plitvička jezera, dodaje se u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to
NESTABILNO VRIJEME

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to

Što je lipanjski monsun o kojem piše Istramet? Radi se o meteorološkom fenomenu s izraženim padalinama i mogućim poplavama. Kako pišu, stabilizacija vremena trenutno nije na vidiku

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj
VOZITE OPREZNO!

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj

Uoči Dana državnosti i Tijelova mnogi su se zaputili na produženi vikend na more zbog čega je na autocesti nastao potpuni kaos zbog niza prometnih nesreća
VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih
HITNA POMOĆ NA TERENU

VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih

Karlovačka policija je potvrdila da je zaprimila dojavu o prometnoj nesreći na autocesti A1 u blizini odmorišta Draganić. U nesreći je sudjelovao jedan auto koji je izletio s ceste i prevrnuo se. Ozlijeđeno je troje ljudi, a težina ozljeda za sad nije poznata. Iz HAK-a javljaju da se zbog nesreće u smjeru Dubrovnika vozi u dvije prometne trake uz ograničenje brzine od 60 km/h. Mole vozače da voze oprezno.