Obavijesti

News

Komentari 1

Odbor za gospodarstvo, u kojem većinu ima HDZ, prihvatio da se na saslušanje pozove Filipovića

Odbor za gospodarstvo, u kojem većinu ima HDZ, prihvatio da se na saslušanje pozove Filipovića

Oporba je htjela pozvati ministra gospodarstva na Antikorupcijsko vijeće. No članovi Vlade se oglušuju na te pozive. Pa su oporbeni zastupnici predložili da se pozove pred Odbor za gospodarstvo, a HDZ je pristao

VIDEO

Jednoglasno je donijeta odluka da ćemo na saslušanju imati ministra gospodarstva Davora Filipovića, a vezano uz budućnost INA-e, izvijestila je Anka Mrak Taritaš, potpredsjednica saborskog Odbora za gospodarstvo, u kojem većinu ima HDZ.

Da se ministra Filipovića "privede" pred Odbor inicijativa je upravo potpredsjednice ovog tijela, Branka Grčića, Željka Pavića, Zvonimira Troskota te Vesne Vučemilović.

- Ono što smo mi kao pet oporbenih zastupnika i članova Odbora tražili je da dođe ministar kako bismo čuli u kojem smjeru ide i kako Vlada zamišlja razvoj INA-e, koji zadatak su dobila tri nova člana Uprave, što je s Nadzornim odborom te kakav je srednjoročni i dugoročni plan vezan uz INA-u, koja se nekad bavila eksploatacijom, istraživanjima, a danas je postala kompanija koja ima benzinske crpke - rekla je Mrak Taritaš. 

Plenković je najprije bojkotirao saslušanje o Ini. A onda poslao Hrvoja Zekanovića da ga rasturi
Plenković je najprije bojkotirao saslušanje o Ini. A onda poslao Hrvoja Zekanovića da ga rasturi

Sukladno proceduri, termin za sjednicu se mora dati u roku od osam dana. Oporba je Filipovića htjela zvati i na Antikorupcijsko vijeće na kojem su već održali dva saslušanja. HDZ-ovci uporno otkako se pokrenula afera u INA-i tvrde kako su saslušanja pred tim tijelom nezakonita, a Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a, koji su pristali da se Filipovića pozove pred Odbor za gospodarstvo, i sad ponavlja isto i ukazuje da Odbor kao matično radno tijelo jedino ima legitimitet za provođenje takvih saslušanja. 

- Odluka Odbora za gospodarstvo da provede javno saslušanje ministra Filipovića o trenutačnom stanju u INA-i i planovima za budućnost u skladu je sa saborskim Poslovnikom, koji je u rangu organskih zakona i koji omogućuje da se provode saslušanja i propitkivanja odgovornih dužnosnika u Vladi. A bilo kakvi protuzakoniti, protuposlovnički potezi oporbe i Antikorupcijskog vijeća nisu dostojni ni prikladni u Saboru - rekao je i nekoliko puta ponovio kako si Antikorupcijsko vijeće protuposlovnički i protuzakonito uzima ovlasti za koje nema zakonsko pravo. 

Ovo je 5 važnih poruka Davora Mayera o Ini i MOL-u. Teško da će ih itko u Vladi poslušati...
Ovo je 5 važnih poruka Davora Mayera o Ini i MOL-u. Teško da će ih itko u Vladi poslušati...

- I u kojem većinski odlučuju vanjski članovi. Takvi vanjski članovi u matičnom radnom tijelu nemaju pravo glasa. I ovom današnjom odlukom Odbora za gospodarstvo jasno ukazujemo koliko je besmisleno, protuposlovnički i protuzakonito inzistirati na takvom radu Antikorupcijskog vijeća, koje oporbi služi kao platforma da se najgorim mogućim vokabularom i uvredama obračunava s HDZ-om i Vladom. Čudim se svima onima koji se daju upregnuti u takav igrokaz koji apsolutno ne doprinosi demokratskom društvu i radu Sabora. Kao što vidite, mogućnost se daje svima da kroz poslovnički postupak provedu saslušanja i čuju odgovore od onih od kojih ih traže - istaknuo je Bačić.

Predsjednik Odbora, HDZ-ov Žarko Tušek, je poručio kako će se ministar odazvati. A Odbor je jednoglasno podržao i prijedlog Vlade o razrješenju predsjednika Upravnog vijeća HERA-e Danijela Žambokija, koji je sam podnio ostavku, i člana Vijeća Dalibora Pudića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca