Obavijesti

News

Komentari 582

Jovanović poručio Crkvi: Vaši letci su obična dezinformacija

Jovanović poručio Crkvi: Vaši letci su obična dezinformacija
6

Javna rasprava vodi se osam godina i sve što stoji u letku djeca neće učiti. To je istina. Ako bi učitelji i koristili dijelove iz letka, time ne bi obavili svoju zadaću

VIDEO

Letak koji je Crkva dijelila je neistinit, riječ je o dezinformacijama i zlonamjernim podacima - rekao je ministar obrazovanja Željko Jovanović. Informacije iz letaka koje je Crkva dijelila u Konzumu, Tisku i u crkvama, uz njega su demantirali i  Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje te članovi povjerenstva za izradu Kurikuluma zdravstvenog odgoja, ginekolog Dubravko Lepušić i Aleksandar Štulhofer, sociolog s Filozofskog fakulteta.

Vinko Filipović je objasnio da sve ono što je na letku su zapravo dio iz literature koja je preporučena kao neobavezna literatura za učitelje i nastavnike zdravstvenog odgoja. 

- Ne postoji ni jedna zakonska manjkavost kod kurikuluma. Javna rasprava vodi se osam godina i sve što stoji u letku djeca neće učiti. To je istina. I ako bi učitelji naprosto iskoristili neke dijelove iz letka, njih nema u kurikulumu i time ti učitelji ne bi obavili svoju zadaću - rekao je Filipović. Dodao je kako se letcima manipulira roditeljima te ih je pozvao da pročitaju točne informacije na stranicama Ministarstva i Agencije

Filipović je dodao da je bilo otpora kod svih zakona, kad se uvodila obavezna škola, kad su se uvodili zakoni o ravnopravnosti žena. 

- To danas svatko tko je demokratičan smatra normalnim, rekao je Filipović. 

Štulhofer je dodao kako su četiri rečenice iz četiri od njih 16 koje su neobavezna literatura. Dodao je da nažalost ti profesori vjerojatno neće ni pročitati te knjige. 

- Zdravstveni odgoj omogućio bi da osim zdrave djece imamo i buduće roditelje koji će biti bolji seksualni edukatori. Ne pomažete samo svojoj djeci da budu zdraviji, već i da budu bolji roditelji - poručio je Štulhofer. 

Dubravko Lepušić iznio je informacije o trenutnom znanju maloljetnika o temama koje bi se provodile u zdravstvenom odgoju. Tako u maloljetnički seks, mladi kreću u prosjeku sa 17 godina. 

Ono što ste vi i vaša udruga učinili je zapravo kažnjivo te dezinformacija javnosti i može vas biti sram, ministar Jovanović Kristini Pavlović iz GROZD-a

- U prosjeku neki i s manje godina - rekao je Lepušić te dodao kako je najčešća kontracepcija prekinuti snošaj i pilula za dan poslije. Maloljetničkih  trudnoća godišnje ima više od 2000 te registriranih 400 abortusa i upravo to su, smatra Lepušić, razlozi zbog koji se zdravstveni odgoj treba uvesti u škole.

- Da mi je netko rekao da će Crkva dva dana prije Božića dijeliti letke o seksu i to u trgovačkom centru koji rade nedjeljom, ne bih vjerovao - rekao je Lepušić.

Kristina Pavlović, dopredsjednica udruge Glas roditelja za djecu (GROZD) postavila je prisutnima pitanje hoće li s tog popisa literature biti uklonjene te četiri knjige.

Ministarstvo neće odustati ni od čega, odgovorio je Jovanović, a Filipović joj je dodao da u školama postoji nešto što se zove čitanje s razumijevanjem pa je očekivao da će ona i ostali prisutni shvatiti što su cijelo vrijeme govorili. 

- Ono što ste vi i vaša udruga učinili je zapravo kažnjivo te dezinformacija javnosti i može vas biti sram - dodao je Jovanović.

- Na žalost, nismo čuli nikakve nove argumente. Ne želimo nikakvu spornu literaturu s kojom se velika većina ljudi ne može složiti - rekla je Pavlović ispred ministarstva. Na pitanje jesu li na letku uputili roditelje da pročitaju kurikulum, odgovorila je da ne zna piše li to u letku.

>>> Cijeli dokument Ministarstva "Istina o zdravstvenom odgoju" možete pročitati OVDJE

>>> Kurikulum zdravstvenog odgoja možete pročitati OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 582
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Ubojstvo na zagrebačkom Črnomercu! Sin usmrtio majku
POLICIJA GA PRIVELA

Ubojstvo na zagrebačkom Črnomercu! Sin usmrtio majku

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.