Obavijesti

News

Komentari 12

Odlazi u Afganistan: Super mi je biti prva hrvatska generalica

Odlazi u Afganistan: Super mi je biti prva hrvatska generalica
2

Gordana Garašić rekla je da joj je velika čast predstavljati hrvatske oružane snage u Afganistanu. Tamo će se brinuti o pitanjima rodne ravnopravnosti u sklopu misije

VIDEO

Ministar obrane Ante Kotromanović i general zbora Ante Lovrić predstavili su u petak prvu hrvatsku generalicu Gordanu Garašić (43), ujedno i prvu ženu na generalskoj poziciji u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu. 

- Ovo je velika čast ne samo za mene nego i za naše oružane snage jer nakon 11 godina sudjelovanja u operaciji, prvi put smo dobili priliku da na generalsko mjesto postavimo osobu koja će sudjelovati u donošenju odluka kompletne operacije, u ovom slučaju po pitanjima rodne ravnopravnosti. To pitanje postaje sve bitnije u misijama NATO-a, jer postoje dijelovi svijeta gdje žene nemaju ista prava - kazala je Garašić te dodaje da se dobro osjeća kao prva žena general.

- Super se osjećam, iako još nisam baš toga svjesna - vedro je rekla, na što je Kotromanović dodao: 'Bit će svjesna kad joj počnu salutirati!' 

I sama od misije očekuje veliki izazov, ali ima i tremu

- Moram opravdati i povjerenje svih vas koji od mene puno očekujete. Ova misija drugačija je po tome što odlazim na generalsko mjesto, što podrazumijeva davanje savjeta, suradnju sa generalima ostalih članica NATO-a, te veći doprinos u donošenju odluka. NATO operacija ISAF ne moće riješiti sve probleme, ali možemo raditi na podizanju svijesti da su žene ravnopravne i da u toj islamskoj zemlji ne pokleknu pod pritiscima svoje obitelji - objasnila je Garašić.

Kad je bila mlada djevojka vojska ju nije zanimala

Vojska je nije zanimala kao mladu djevojku. Da nije bilo Domovinskog rata, kaže, možda bi njen život krenuo u nekom drugom smjeru. 

- Da mi je netko sa 15 godina rekao da ću u vojsku i policiju, ne bi mu vjerovala. Možda su neki utjecaj imali i američki filmovi, ali za za vrijeme Domovinskog rata upravo su mi vojska i policija pružile priliku da pokažem sve što mogu - kaže generalica. 

Tijekom vikenda kuha, posprema, pegla, kosi travu...

Otkriva da je tijekom rijetkih slobodnih vikenda radi sve što i svi normalni ljudi.

- Kuham, pospremam, peglam, kosim travu i volim pogledati dobar film. I imam dvije mačke - kaže Garašić. 

Zadovoljna je što se sve više djevojaka prijavljuje na dragovoljno služenje vojnog roka. No, svima je poručila da nije lako. 

- I kad dobro radite, uvijek može bolje. Tu su napredovanja, ali i odricanja i nikada ne smiješ odustati od svojih podređenih - govori Garašić. 

Gordana Garašić postala je prva hrvatska generalica nakon što je Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Ivo Josipović na prijedlog ministra obrane donio odluku o dodjeli privremenog čina brigadne generalice. 

 Privremeni čin je dodijeljen u skladu s člankom 90. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, a za potrebe obavljanja generalske dužnosti savjetnice za rodna pitanja u Zapovjedništvu operacije potpore miru ISAF u Afganistanu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku
Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...