Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

'Odluka suda o Njemačkoj ide nam u prilog u tužbi protiv RH'

Sud u Luksemburgu je u utorak odlučio da je "infrastrukturna pristojba" u Njemačkoj diskriminirajuća jer u praksi  financijski opterećuje samo vlasnike i vozače čija su vozila registrirana u drugim državama članicama

NATO Alliance Summit in Brussels
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
6 komentara

Odluka suda EU-a prema kojoj je njemački zakon o naplati cestarine protivan europskom pravu jer diskriminira druge državljane EU-a dobar je argument za tužbu Slovenije protiv Hrvatske pred istim sudom, ocijenio je u utorak slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

"Odluka suda EU-a o njemačkim vinjetama je dokaz da o europskom pravu u konačnici odlučuje nezavisan sudski organ koji može donijeti odluku protiv volje velike utjecajne države ili protiv politike Europske komisije", kazao je Cerar za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Sud u Luksemburgu je u utorak odlučio o tužbi Austrije i ustvrdio da je "infrastrukturna pristojba" u Njemačkoj diskriminirajuća jer u praksi  financijski opterećuje samo vlasnike i vozače čija su vozila registrirana u drugim državama članicama.

Cerar je povukao paralelu sa slovenskom tužbom protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitražne presude o granici, budući da se u oba slučaja radi o tužbi države protiv države.

"I u našoj tužbi protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitražne odluke radi se, kao i u tom slučaju, o međudržavnom sporu unutar Europske unije oko europskog prava", rekao je Cerar.

"To je samo po sebi dokaz da je slovenska tužba protiv Hrvatske zbog kršenja europskog prava bila itekako utemeljena", dodao je.

Sud EU-a je prošlog tjedna za 8. srpnja zakazao raspravu o tužbi Slovenije protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitražne presude. 

Tužbu je prošle godine podnijela tadašnja slovenska vlada koju je vodio Cerar, sadašnji ministar vanjskih poslova.

Hrvatska smatra da je arbitražni sporazum dviju država iz 2009. nepovratno kompromitiran otkrićem da je bivša djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik nedopuštenom komunikacijom lobirala među arbitrima preko tadašnjeg slovenskog suca u arbitraži Jerneja Sekoleca.

Odluku o izlasku iz arbitražnog procesa jednoglasno je donio hrvatski Sabor, a Hrvatska je Sloveniji predložila bilateralne pregovore o rješenju graničnog spora.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message