Obavijesti

News

Komentari 14

'Odluka Ustavnog suda važna jer zabranjuje diskriminaciju'

'Odluka Ustavnog suda važna jer zabranjuje diskriminaciju'
1

Odluka prepoznaje i sprječava diskriminaciju životnih partnera i partnerica, te čini ono što političari već dugi niz godina u Hrvatskoj ne rade, rekao je Daniel Martinović

VIDEO

Koordinator udruge Dugine obitelji Daniel Martinović ustvrdio je u ponedjeljak da je odluka Ustavnog suda, kojom je potvrđeno da Zakon o udomiteljstvu mora ravnopravno uključiti i životne partnere, važna jer zabranjuje diskriminaciju.

Ustavni sud u petak je objavio odluku u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti udomljavanje.

Takav zaključak donio je razmatrajući prijedloge za ocjenom ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu, za koje je niz stranaka, udruga i pojedinaca ustvrdilo da diskriminiraju istospolne partnere.

- Odluka prepoznaje i sprječava diskriminaciju životnih partnera i partnerica, te čini ono što političari već dugi niz godina u Hrvatskoj ne rade, a to je da jednako tretiraju građane i građanke u Hrvatskoj, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji - ustvrdio je Martinović na konferenciji za medije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Ustavni sud: Gay parovi imaju pravo biti udomitelji djece...
Ustavni sud: Gay parovi imaju pravo biti udomitelji djece...

Martinović: Izjavama da su otac i majka jedino ispravno okruženje za djecu, ponižavaju se dugine obitelji

Martinović se osvrnuo i negativne reakcije koje su se na tu odluku pojavile u javnosti, naglasivši da se radi o manipulacijama.

- Smatramo da je izrazito licemjerno govoriti da je djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi bolje da ostanu u instituciji nego u domu koji bi im pružio istospolni par. O tome tko je najbolji udomitelj, trebala bi odlučiti struka, educirani djelatnici centara za socijalnu skrb, a ne osobe koje opetovano koriste generalizacije, predrasude kako bi opravdale svoje homofobne stavove - kazao je Martinović.

Unazad 50 godina, istaknuo je, više od 19 tisuća znanstvenih publikacija pokazalo je da istospolni parovi nisu nimalo lošiji roditelji od heteroseksualnih parova. Ukazao je i na "poražavajuću činjenicu" da se u hrvatskom javnom prostoru, konstantno koriste navodi iz nekolicine publikacija koje tvrde suprotno.

- Izjavama da su otac i majka jedino ispravno okruženje za djecu ponižavaju se sve dugine obitelji, ali i one jednoroditeljske te sve obitelji u kojima baka i djed odgajaju djecu - kazao je.

Martinović je uputio apel široj javnosti, političarima i medijima, da kada govore o duginim obiteljima, imaju na umu znanstvena istraživanja i konzistentnu sudsku praksu.

- Na svima nama leži odgovornost da ovaj svijet i ovu zemlju stvarno činimo boljim mjestom, u kojem neće biti diskriminacije za našu djecu - dodao je.

Odvjetnica udruge Zrinka Bojanić, kazala je da je odluka Ustavnog suda kraj relativizacije pitanja udomljavanja za životne partnere dodavši da je nemoguće da Centri za socijalnu skrb u budućnosti ne poštuju sudsku odluku.

- Posljednji paragraf odluke Ustavnog suda, koji kaže da su oni koji provode zakone dužni u obzir uzeti cjelokupnu legislativu, ne samo hrvatsku nego i međunarododnu, govori o tome da se šalje određene poruka i da se ljudi u životnom partnerstvu, imaju uključiti u sve sfere, tako i u budućnosti vjerojatno i usvajanje - dodala je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti